Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe kun je je kind leren opruimen?

Opruimexpert Maria Kondo is van mening dat opruimen ons als kind te weinig wordt geleerd. De bereiding van gerechten worden doorgegeven als familietradities, hoe je moet opruimen echter niet. Kinderen hebben tegenwoordig maar weinig taken in het huishouden. Dit, terwijl hoe je een huis leefbaar houdt goed zou passen in de opvoeding van kinderen.

Maar hoe pak je dat aan als ouder? Ruziemaken over rommelige kamers, rondslingerende kleding of speelgoed is niet het eerste waar je op hoopt. Maar bedenk wel dat een kind al vanaf zesjarige leeftijd in staat is om zelfstandig op te ruimen. Als ouder kun je zelfs al op veel jongere leeftijd starten met beginnen met het aanleren van opruimvaardigheden.

Wat kun je dan zoal doen?

  • Peuters houden heel erg van nadoen, dus doe je hem of haar een plezier om samen spullen op te bergen. Ga jij stoffen? Geef je peuter dan ook een stofdoek (en let even niet op het resultaat).
  • Een kind van 7 vragen op zijn kamer op te ruimen is dat weer niet zo zinvol. Als ouder kun je het beste zo concreet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld: zet je knuffels op je bed, of doe de boeken in de kist. Ook zul je je kind tijdens het opruimen nog wel een beetje moeten begeleiden, omdat een jong kind nog wat sneller afgeleid is. Deze investering zal zich later echter uitbetalen.
  • Maak opruimen leuker door bijvoorbeeld de kookwekker te zetten en er een wedstrijd van te maken wie de meeste spullen kan opbergen.
  • Opruimen is lastig als spullen geen duidelijke plek in huis hebben. Markeer dus waar de duplo en de knutselspullen horen, door bijvoorbeeld labels te plakken op opberkdozen of lades. En wanneer je kinderen nog niet kunnen lezen, kun je foto’s gebruiken.
  • Laat je kinderen ook zelf meedenken over de beste opbergplek voor hun spullen. Omdat zij kleiner zijn hebben ze misschien wel hele andere ideeën over en zijn ze ook sneller geneigd spullen daar weer terug te leggen.
  • Kondig aan dat er over een minuut opgeruimd moet worden. Het is handig om de overgang van spelen naar opruimen niet te abrupt te maken.
  • En hoe zit het met pubers? Pubers kunnen zich natuurlijk op de beste manier afzetten door te weigeren om op te ruimen. Voor pubers is weigeren om op te ruimen het ideale afzetmiddel. Maak er niet elke keer ruzie over maak probeer bijvoorbeeld een goede afspraak te maken dat één keer per week de grond in hun kamer helemaal vrij moet zijn zodat er gestofzuigd kan worden. Laat je puberkind ook de consequenties voelen van niet meehelpen. Zit er geen kleding in de wasmand? Dan hebben ze geen schone kleding om aan te doen.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email