Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ruim 90% van de Nederlanders heeft opvattingen over timing van het ouderschap

In CBS-reeks Statistische Trends staan opvattingen over de timing van het ouderschap centraal. Heeft de volwassen Nederlandse bevolking een opvatting over wanneer het beste gestart kan worden met een gezin?

Vinden mensen bijvoorbeeld dat eerst de opleiding afgerond moet zijn, en een vaste baan en inkomen vereist zijn? Is het belangrijk dat ouders eerst werkervaring hebben opgedaan, of juist van vrijheid hebben genoten? En wat vindt men van het ouderschap in relatie tot het huwelijk versus samenwonen? En hou oud moet je zijn voordat je vader of moeder zou moeten worden?

Volgens het onderzoek blijkt meer dan 90 procent van de volwassen bevolking van mening is dat er eerst voldoende inkomen moet zijn en aankomende ouders een vaste relatie moeten hebben voordat er kinderen komen. Ook een afgeronde opleiding, samenwonen en een vaste baan beschouwen volwassenen belangrijke als voorwaarden voor het ouderschap. De ideale leeftijd voor het moederschap is gemiddeld 25,8 jaar genoemd; voor het vaderschap is de gemiddelde leeftijd 26,8 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop mensen daadwerkelijk kinderen krijgen ligt overigens een stuk hoger. Voor moeders vier jaar en voor vaders zes jaar.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email