Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Veel praten tegen je baby positief voor zijn woordenschat

Sommige ouders praten van nature veel met hun kinderen, terwijl andere ouders rustiger zijn. Het helpt om een poging te doen om meer te praten blijkt uit onderzoek. Hierdoor groeit hun woordenschat namelijk sneller. Nieuwe bevindingen tonen aan dat wat de taalontwikkeling van jonge kinderen niet zozeer een relatie kent met de hoeveelheid woorden, maar meer gerelateerd is aan de manier van spreken en maatschappelijke context waarin spraak optreedt .

Onderzoekers van de Universiteit van Washington en de Universiteit van Connecticut onderzochten duizenden fragmenten van verbale uitwisselingen tussen ouders en baby’s. Hierbij werd het gebruik van een gewone spreekstem versus een overdreven, geanimeerde babytaal-stem van de ouders gemeten en de mate waarin de spraak tussen ouder en kind.

Hoe meer ouders overdreven klinkers – bijvoorbeeld ” Hoe is het met jouuuuuuuuuu? ‘ – En hoe meer ouders de toonhoogte van hun stem verhogen, des te meer de 1 – jarigen brabbelden als voorloper van hun woordproductie. Babytaal bleek het meest effectief wanneer een ouder individueel sprak met een kind, zonder andere volwassenen of kinderen in de buurt.

Het feit dat spraak een belangrijke rol speelt in de toekomstige ontwikkeling van taal laat zien hoe belangrijk de wisselwerking tussen ouder en kind.
De bevindingen zullen worden gepubliceerd in een komende editie van het tijdschrift Developmental Science .

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email