Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Stress vergroot kans op overgewicht kinderen

Kinderen waarvan het bloed in hoge mate stresshormoon cortisol in het bloed, hebben bijna tien keer zo vaak overgewicht in vergelijking met kinderen met lage cortisolspiegels. Dit ontdekte promovendus Gerard Noppe van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In zijn onderzoek betrok hij drieduizend kinderen van rond de zes jaar oud en onderzocht hun hoofdharen. In het haar wordt cortisol bewaard.

De onderzoeker categoriseerde de kinderen vervolgens in groepen op basis van hun cortisolgehalte. Vervolgens bleek dat de groep met het hoogste cortisolgehalte bijna tien keer zo vaak overgewicht had in vergelijking met de groepen kinderen met lagere spiegels. Ook hadden de kinderen uit de groep met meer cortisol relatief veel buikvet.

Al eerder was bekend dat chronisch hoog cortisol kan leiden tot overgewicht, maar maar dan wel vaak in combinatie met zeldzame aandoeningen. Het onderzoek van het Erasmus toont aan dat ook onder normale omstandigheden cortisol een relatie kent met obesitas.

De precieze oorzaak van het verband tussen stress en overgewicht bij de kinderen is niet duidelijk. Het zou volgens de onderzoekers mogelijk zijn dat de kinderen gepest worden en als gevolg hiervan stress ervaren. Een andere mogelijkheid is dat de stress voortkomt uit het eten van te veel suiker. De onderzoekers willen vervolgonderzoek verrichten om deze vragen te kunnen beantwoorden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email