Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Steeds minder kinderen gaan zelfstandig naar school

Steeds meer ouders brengen hun kind dagelijks naar school.

Dit blijkt uit recent onderzoek van de Fietsersbond is gebleken dat maar liefst 60% van de kinderen wordt gebracht naar school. De meeste kinderen kunnen echter op 9-jarige leeftijd als zelfstandig fietsen.

Volgens opvoeddeskundige Marina van der Wal doen ouders dit vooral uit liefde maar ook uit wat gemakzucht. ”Vaak is dit handig om de kinderen even met de auto bij school af te zetten, zodat ze erna direct door kunnen rijden naar het werk.”

Het nadeel is echter dat je je kinderen hiermee niet de ervaringen meegeeft die ze wel nodig hebben. Omgaan met verkeer leer je enkel en alleen door er zelf aan deel te nemen. Door onze kinderen deze ruimte niet te geven, lopen ze een achterstand op. Dit kan dan levensgevaarlijk zijn wanneer ze uiteindelijk toch zelf het verkeer in gaan. Een kind kan dan lastiger de risico’s inschatten en niet goed inzien wat de eigen positie – als fietser of voetganger – in het verkeer is.

Vanaf 9-jarige leeftijd zou een kind moeten weten hoe je als voetganger aan het verkeer moet deelnemen. Maar wat als je in een grote, drukke stad woont? ”Een dorp lijkt me gevaarlijker dan een stad”, geeft Marina aan. ”Omdat verkeersongelukken hier vaak ernstiger zijn. Auto’s kunnen in een dorp harder rijden en doen dit ook. Het is begrijpelijk dat ouders, wonend in grote steden, het lastig vinden hun kind alleen naar school te laten gaan. Maar wanneer je wilt dat je kind zelfstandig in het verkeer gaat deelnemen, moet dat moment er toch een keer van komen.”

Handig is om je kind vanaf jongs af aan al te betrekken en alert te maken op het verkeer. Leer je peuter bijvoorbeeld dat rood ”stoppen” betekent. En vertel het wanneer je een auto of scooter aan hoort komen of vindt dat je ergens goed op moet letten. Op deze manier kun je hem of haar voorbereiden op het deelnemen aan het verkeer. Niet alleen in de manier waarop je je kind begeleidt tijdens het verkeer is een belangrijke rol voor de ouder weggelegd, natuurlijk ook in de manier waarop je als ouder zelf deelneemt aan het verkeer en hier een voorbeeld in bent voor je kind.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email