Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Wat verandert er aan je borsten als je zwanger bent?

Er is zoveel wat tijdens je zwangerschap verandert aan je lichaam – een paar van die grote veranderingen hebben betrekking op je borsten. Wat zijn die veranderingen dan, zodat je je er alvast op kunt voorbereiden?

 1. Je borsten worden groot. Je buik is niet het enige die groeit tijdens je zwangerschap. Vanaf het begin van je zwangerschap neemt de hoeveelheid vetweefsel in je borsten toe om de melkproducten te ondersteunen. By 6 weken zwangerschap, zijn de borsten van de meeste zwangere vrouwen bijna een hele cup of meer gegroeid.
 2. Je borsten worden zwaar. Met een toegenomen hoeveelheid bloed en weefsel, beginnen je borsten te zwellen en toe te nemen in gewicht. Daarnaast houden je lichaam en borsten vocht vast tijdens de zwangerschap, wat een bijeffect is van toegenomen progesteron en oestrogeen. Bij 9 maanden zwangerschap is de gemiddelde vrouw 2 pond aangekomen in haar borsten.
 3. Je borsten doen pijn. Het nadeel van je grotere borsten door een toename aan bloed en vetweefsel, is dat ze ook extra gevoelig worden en zelfs pijnlijk. In feite is het zo dat voor sommige vrouwen het merken dat ze zwanger worden doordat ze als eerste teken pijnlijke borsten krijgen.
 4. Je borsten worden geaderd. Blauwe aderen zullen beter zichtbaar zijn op je borsten gedurende je zwangerschap. Ook dit wordt veroorzaak door de toename in bloeddoorstroming.
 5. Je tepels worden groter. Je tepels groeien en gaan meer uitstaan dan voordat je zwanger was. Ook is het zo dat tepelhof donkerder en groter wordt dan voor je zwangerschap. De kleine bobbeltjes op je tepelhof worden tot slot ook groter en gaan een olieachtige substantie aanmaken die voorkomen dat je tepels en tepelhoven uitdrogen tijdens deze transformatie.
 6. Je borsten kunnen lekken. In het tweede of derde trimester kan het voorkomen dat je een goudachtige substantie lekt uit je tepels. Dat is colostrum— de eerste melk die een vrouw produceert tijdens de zwangerschap en de eerste dagen na de bevalling. Colostrum is dikke, geconcentreerde vloeistof die droogt en aankoekt op je tepels. Tegen het einde van je zwangerschap gaan je borsten steeds meer colostrum produceren en dan kan het verstandig zijn op
 7. Je kunt striae op je borsten krijgen. Het groter worden op opzwellen van je borsten zorgt ervoor dat de huid uitgerekt worden. Helaas kan dat leiden tot striae. Wanneer je huid uitgerekt wordt kun je ook last hebben van jeuk. Verzacht de jeuk en houd de huid van je borsten soepel door een moisturizer te gebruiken na het douchen en voordat je gaat slapen.
 8. Je borsten hebben veel steun nodig. Investeer in een ondersteunende bh, want dat is cruciaal om je zwaardere borsten goed te ondersteunen en rug of nekklachten te voorkomen. Kijk uit voor een bh met een dikke band onder de cups, wijde schouderbandjes en een sluiting met meerdere standen. Neem bij voorkeur een katoenen bh in plaats van een synthetische: deze zijn comfortabeler omdat ze je huid laten ademen. En vergeet niet dat je borsten ook ’s nachts ondersteuning nodig hebben. Een katoenen sport bh, een zwangerschapsbh is dan een goed idee. Lees hier meer over waar je verder op moet letten bij het kopen van een zwangerschapsbh.
 9. Je borsten veranderen voorgoed. Je tepels, tepelhoven en omvang van je borsten zullen ongeveer weer terugveranderen naar de oude staat. De huid van je borsten is echter uitgerekt. En de losse huid en striae zijn onomkeerbaar. In plaats van met weemoed terug te denken aan je oude borsten doe je er slim aan om je nieuwe borsten te omarmen omdat ze een teken zijn van iets veel mooiers: je moederschap.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email