Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Gekke veranderingen aan je lichaam als je zwanger bent

Een zwangerschap is een groot avontuur: zowel mentaal, emotioneel als fysiek. Hieronder vind je een aantal gekke veranderingen aan je lichaam als gevolg van je zwangerschap.

  • Het volume van je bloed verdubbeld. Vanaf de eerste weken dat je zwanger bent zorgt je lichaam ervoor dat de hoeveelheid bloed en plasma je lichaam met zo’n 30-50% toeneemt. Waarom? Omdat je hart harder werkt en efficiënter wat resulteert in meer bloed dat je hart verlaat met elke hartslag. Al dat extra bloed en plasma draagt bij aan een optimale groei en ontwikkeling van je foetus. Daarnaast helpt het extra bloed je als aanstaande moeder te beschermen tegen een aantal bevallingsrisico’s, zoals bloedingen.
  • Je krijgt bredere heupen. Wanneer je lichaam zich klaarmaakt om te bevallen van je baby, zal je heupbeen zich gaan scheiden in het midden. De belangrijkste boosdoener: het hormoon Relaxin , wat bijdraagt ​​aande versoepeling van de baarmoederspier, de scheiding van het schaambeen en de verweking van de baarmoederhals. Hoewel het niet echt een leuk beeld geeft in gedachten is het is dus eigenlijk een goede zaak, omdat het openen van je bekken ervoor zorgt dat je kindje veilig kan worden verwelkomd in de wereld.
  • Je ontwikkelt een donkere kant. Bij veel vrouwen zal er tijdens de zwangerschap een donkere lijn groeien van de maag tot aan de navel die bruin gekleurd is. Deze lijn staat bekend als de linea nigrea. De lijn is er eigenlijk altijd, maar tijdens de zwangerschap verandert de pigmentatie in onze huid en zorgt ervoor dat de lijn beter te zien is. Bij sommige vrouwen houdt de huidverkleuring hier niet op. “Sommige vrouwen krijgen donkere vlekken in hun gezicht genaamd melasma. Veelvuldig insmeren met zonnebrandcrème met een hoge factor kan helpen voorkomen dat het gevreesde zwangerschapsmasker ontstaat.
  • Je vagina wordt onherkenbaar. Tijdens je zwangerschap verandert je vagina. Hij kan een blauwe of paarse tint krijgen (dat heet het teken van Chadwick). Ook kan je vagina gaan opzwellen als gevolg van de toegenomen bloedstroom. Je kunt ook merken dat je vagina een andere geur krijgt. Maar wacht – er is meer -: ongeveer 10% van de zwangere vrouwen kan spataderen krijgen in de vagina als gevolg van het gewicht en de druk op de baarmoeder. Het goede nieuws: al deze veranderingen zijn tijdelijk en verdwijnen weer in de wekenm na je bevalling!
  • Je voeten worden groter. Uit een recente studie van de Universiteit van Iowa gepubliceerd in het American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation bleek dat tijdens de zwangerschap de boog van de voet vlakker wordt – als gevolg van het zwangerschapshormoon Relaxin en het extra gewicht wat druk geeft op je voeten. Bij 60 tot 70% van de zwangere vrouwen in de studie werd hun voeten daardoor langer en breder en zwollen de voeten als gevolg van vochtophoping. Het kan weken duren voordat deze vloeistof weer verdwijnt na de bevalling, dus niet te vroeg je favoriete schoenen wegdoen!
  • Er groeit overal extra haar. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat er extra haar op je hoofd (hoera!) of op het lichaam (boe!) groeit. Soms krijgen vrouwen haren in gebieden waar ze normaal gesproken geen haar hebben zoals in het gezicht, op de borsten, buik en armen. Ongeveer drie maanden na de geboorte zou je vervolgens moeten merken dat er heel veel hoofdhaar uitvalt. Wees niet bang ! Je lichaam zorgt er weer voor dat je haar weer op de gewone dikte terugkomt als hiervoor.
  • Je krijgt last van geheugenverlies. Je hersenen worden mistig. Uit een studie in de Journal of Clinical and Experimental Neuropsychologie bleek dat ongeveer 80% van de zwangere vrouwen last hebben van een geheugenstoornis . Nog steeds weet niemand wat hiervan exact de oorzaak is. Het is mogelijk dat de hormonale veranderingen het slaaptekort of een gestrest gevoel – allemaal erg gebruikelijk – tijden de zwangerschap, hieraan ten grondslag liggen, maar dit kan vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen worden.
  • Je krijgt een stinkadem. Als gevolg van hormonen kunnen de bacteriën in je mond ontstoken en overwoekerd raken wat kan leiden tot bloeden en een slechte adem. Daarom is het ook erg belangrijk dat je tijdens je zwangerschap alert ben om de eventuele ontwikkeling van tand- en tandvleesproblemen omdat het risico dan groter is.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email