Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwemmen in zee is voor je kind met diploma A en B zelfs te gevaarlijk

Tegenwoordig kunnen nog maar weinig kinderen echt goed zwemmen. Met het warme weer deze dagen kan dat vooral in open water nog veel ongelukken veroorzaken. De Reddingsbrigade waarschuwt dan ook dat kinderen minstens over een diploma A, B en C moeten beschikken willen zij bestempeld kunnen worden als zwemvaardig in open water.

Niet alleen het hebben van diploma’s is van belang voor de zwemveiligheid van een kind, nadat zwemdiploma’s zijn gehaald moet er ook gezwommen blijven worden zodat het geleerde tijdens de zwemles niet wordt vergeten.

Zwemmen in een binnenbad is verder heel anders dan zwemmen in een druk buitenbad, een meer of in de zee. Voor zwemmen in de zee is behalve vaardigheid namelijk ook een goede conditie belangrijk, want (hoge) golven en verraderlijke stromingen vereist dat je kind fit is en kracht heeft. Als kinderen deze zwemconditie niet hebben kunnen zij in de problemen komen.

Veel ouders denken echter dat wanneer hun kind diploma A en B heeft, hun kind voldoende zwemcapaciteiten heeft. Deze kinderen die het hele jaar door weinig zwemmen, springen vervolgens onvoorbereid het water in wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het aantal verdrinkingen, en bijna-verdrinkingen, is dan ook de afgelopen jaren flink toegenomen.

Nu zwemmen niet meer verplicht is op school, leren minder kinderen zwemmen ook omdat zwemles voor veel ouders zwemles heel kostbaar is. Bij allochtone gezinnen heeft zwemles ook geen hoge prioriteit waardoor er relatief gezien veel slachtoffers in deze bevolkingsgroep vallen.

De Reddingsbrigade geeft deze zomer de volgende tips aan ouders om ongelukken te voorkomen:

  • Zwem alleen op plekken waar dat toegestaan is en er toezicht is.
  • Houd je kind altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand.
  • Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen, dan kun je snel ingrijpen wanneer dat nodig is.
  • Zorg er als ouder voor dat je zelf vaardig en fit genoeg bent om te zwemmen. Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën het water in.
  • Zwem in zee niet op plekken waar stroming is die richting zee trekt.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email