Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Baby’s die te vroeg geboren worden lopen groter risico op astma

Naamloos1Uit onderzoek van het Maastricht UMC, dat werd gepubliceerd in het  wetenschappelijke tijdschrift Plos Medicine, blijkt dat te vroeg geboren kinderen een veel grotere kans hebben op astma. Kinderen die meer dan 2 maanden te vroeg zijn geboren, zouden zelfs bijna 3 keer zoveel risico lopen in vergelijking met kinderen die rond de uitgerekende datum worden geboren. De risicopercentages waar de medici tot nu toe vanuit gingen, lagen een stuk lager. Die waren nog gebaseerd op studie uit de jaren ’60 en ’80. De verschillen zijn stuitend. Werd in het ouder onderzoek geconcludeerd dat vroeggeboren baby’s 10-40% meer risico liepen op het krijgen van astma, uit het onderzoek van het Maastricht UMC blijkt dit 50-70% te zijn.

Het onderzoeksteam heeft gebruikgemaakt van de gegevens van dertig onderzoeken uit zes werelddelen van kinderen die zijn geboren vanaf de jaren ’90. Hierbij werd samengewerkt met wetenschappers van de universiteit van Edinburgh en Harvard University.

Het onderzoeksteam van Maastricht UMC, onder leiding van kinderarts en onderzoeker Jasper Been, is van mening dat er meer aandacht moet komen voor astma door vroeggeboorte. Onder artsen is het verband te weinig bekend terwijl ze hier juist heel alert op moeten zijn.

Been geeft aan dat nog beter te gaan onderzoeken wat de exacte oorzaak is van astma bij kinderen die te vroeg geboren worden. ”We weten dat de baarmoeder de beste plek is voor de longen van een kind om zich te ontwikkelen. Wanneer die omgeving wordt gestopt heeft dat een negatieve invloed”, zegt Been. “Het is echter nog niet duidelijk hoe dat proces nu precies verloopt.”

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email