Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Baby’s die te vroeg geboren worden lopen groter risico op astma

Naamloos1Uit onderzoek van het Maastricht UMC, dat werd gepubliceerd in het ¬†wetenschappelijke tijdschrift Plos Medicine,¬†blijkt dat te vroeg geboren kinderen een veel grotere kans hebben op astma. Kinderen die meer dan 2 maanden te vroeg zijn geboren, zouden zelfs bijna 3 keer zoveel risico lopen in vergelijking met kinderen die rond de uitgerekende datum worden geboren. De risicopercentages waar de medici tot nu toe vanuit gingen, lagen een stuk lager. Die waren nog gebaseerd op studie uit de jaren ’60 en ’80. De verschillen zijn stuitend. Werd in het ouder onderzoek geconcludeerd dat vroeggeboren baby’s 10-40% meer risico liepen op het krijgen van astma, uit het onderzoek van het Maastricht UMC blijkt dit 50-70% te zijn.

Het onderzoeksteam heeft gebruikgemaakt van de gegevens van dertig onderzoeken uit zes werelddelen van kinderen die zijn geboren vanaf de jaren ’90. Hierbij werd samengewerkt met wetenschappers van de universiteit van Edinburgh en Harvard University.

Het onderzoeksteam van Maastricht UMC, onder leiding van kinderarts en onderzoeker Jasper Been, is van mening dat er meer aandacht moet komen voor astma door vroeggeboorte. Onder artsen is het verband te weinig bekend terwijl ze hier juist heel alert op moeten zijn.

Been geeft aan dat nog beter te gaan onderzoeken wat de exacte oorzaak is van astma bij kinderen die te vroeg geboren worden. ”We weten dat de baarmoeder de beste plek is voor de longen van een kind om zich te ontwikkelen. Wanneer die omgeving wordt gestopt heeft dat een negatieve invloed”, zegt Been. “Het is echter nog niet duidelijk hoe dat proces nu precies verloopt.”

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email