Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Vroeggeborenen lopen groter risico op astma

By: Victor

By: Victor

Baby’s die meer dan twee maanden te vroeg geboren worden, lopen bijna drie keer meer risico op astma dan baby’s die op tijd worden geboren. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Maastricht UMC, onder leiding van kinderarts en onderzoeker Jasper Been en zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos Medicine. Het onderzoek van Jasper Been weerlegt de risicopercentages waarvan de medische wereld tot nu toe uitging, die aanzienlijk lager liggen.

In eerder onderzoek werd geconcludeerd dat te vroeg geboren baby’s 10 tot 40% meer risico hebben op astma, uit het recente onderzoek van Been blijkt echter dat deze baby’s een 50 tot 70% grotere kans hebben op de ziekte. Onderzoeker Been vindt dan ook dat er meer aandacht moet komen voor astma bij vroeggeboorte. Onder artsen is dit risico onvoldoende bekend terwijl ze er juist waakzaam voor moeten zijn.

De onderzoeker vindt daarnaast dat er nog beter onderzocht moet worden wat de exacte oorzaak is van het gegeven dat de kans op astma bij kinderen die te vroeg geboren worden, zo groot is. Bekend is dat de baarmoeder de beste plek is voor de longen om zich te ontwikkelen en als die omgeving wordt gestopt dit negatieve invloed heeft. Het is echter nog niet duidelijk hoe dit proces dan precies verloopt.

Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van gegevens van kinderen geboren vanaf de jaren ’90 uit dertig onderzoeken uit zes werelddelen. Hiervoor werd samengewerkt met  wetenschappers van de universiteit van Edinburgh en Harvard University.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email