Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Conflict tussen ouders en school eindigt steeds vaker in juridische strijd

Volgens rechtsbijstandsverzekeraars en juristen nemen ouders in toenemende mate een jurist in de arm om een conflict met de school van hun kind op te lossen.

Aanleiding conflicten

Aanleiding is bijvoorbeeld een conflict over pesten waarbij scholen in de ogen van ouders te weinig doen om pesten op school te voorkomen. Of een conflict over schooladviezen, die volgens ouders niet overeenkomen met hoe zij de kwaliteiten van hun kind inschatten. De meeste klachten gaan over basischolen, hbo instellingen en universiteiten. Opvallend is dat er slecht een beperkt aantal gevallen zijn over middelbare scholen en mbo instellingen.Wat hier de achtergrond van is, is niet bekend.

Explosieve groei klachten

Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) geeft aan dat dit soort geschillen met maar liefst 140% in aantal is gestegen de afgelopen 4 jaar tijd. In 2014 werden 720 aanvragen behandeld. Rechtsbijstandverzekeraar DAS zag het aantal conflicten tussen ouders en scholen in een jaar tijd met 18% stijgen. DAS behandelde in 2014 ‘enkele honderden’ gevallen.

SAR-jurist Rob Scholten is van mening dat deze groei zorgelijk is. ,,Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kind en reageren daarom vaak emotioneel. Een juridische procedure is echter over het algemeen niet het beste in het belang van hun kind”, vult hij aan. SAR probeert zich daarom zo lang mogelijk niet in het conflict te mengen, maar in eerste instantie ouders alleen te adviseren. Uitgangspunt is dat ouders er in eerste instantie zelf uitkomen met de school. Komen zij echter na diverse pogingen echt niet tot een oplossing, dan pas mengt een jurist zich in het conflict.

Scholten: ,,We merken dat scholen de hakken in het zand zetten wanneer rechtsbijstand zich mengt in het geschil, omdat zij dit zien als een aanval op hun functioneren wat zij niet gewend zijn.” Door schaalvergroting op scholen schuiven ouders minder snel aan bij de docent om een probleem te bespreken. Ook zijn ouders mondiger geworden. ,,Ze accepteren tegenwoordig niet zonder meer beslissingen die de school neemt”, geeft advocaat Marion Scholtes aan Brussee Lindeboom Advocaten. Het advocatenkantoor behandeling zelf recent nog twee gevallen over schoolreisjes. Hierbij dreigden ouders met juridische stappen als hun kinderen niet mee mochten vanwege slechte schoolprestaties of gedrag.

Rechtsgang niet nodig

Bij veel conflicten tussen ouders en school blijkt een gang naar de rechter uiteindelijk niet nodig. Met advies van de juristen komen ouders vaak alsnog tot een oplossing, of de lagere scholen komen in actie nadat ze een brief van de rechtshulpverlener ontvangen.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email