Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

De do’s en dont’s voor ouders

mWjWvBOAls ouder wil je je kind graag gezond en gelukkig laten opgroeien en stimuleren in wat alles wat zij doen. Je wilt je kind echter ook niet teveel pushen of je in het ergste geval je gedragen als een tiger mom. Daarom hieronder een aantal do’s en dont’s voor jou als ouder om je kind op een gezonde manier te ondersteunen.

De do’s

  • Zorg voor een redelijke en haalbare activiteitenplanning, met enkel activiteiten die je kind motiveren om zijn natuurlijke interesses te ontdekken.
  • Eet zoveel mogelijk maaltijden gezamenlijk als familie. Kinderen die minimaal 5 keer per week met hun familie eten presteren hoger op academisch niveau en hebben een lager risico om slechte eetgewoonten aan te leren.
  • Zorg ervoor dat je kind genoeg slaap krijgt elke nacht, dit is 7-10 uur, afhankelijk van de leeftijd. Een goede nachtrust is de simpelste manier om de gezondheid, het geluk en de motivatie van je kind een boost te geven.
  • Stimuleer vrij spelen en wees daar een voorbeeld rol in. Geef wat instructie wanneer dat gewenst is, maar laat je kind vooral zelf vrijuit spelen en op ontdekkingstocht gaan. Spelen en exploreren stimuleren de hersenen van je kind en maakt hen comfortabel ten aanzien van onzekerheid, het proberen van nieuwe dingen en spelenderwijs te leren. Simpelweg je kind naar buiten is een goed begin. Als je kind klaagt dat het zich verveelt is dat uitstekend. Vaak is dit de beste voedingsbodem om hun creativiteit op te laten borrelen.
  • Neem een stap terug en voorkom de neiging om je kind teveel te willen beschermen. Wanneer je kind zijn knie of ego bezeert is dat een goede manier om te leren dat er consequenties zijn wanneer er iets misgaat. Dit kan beangstigend voor je zijn als ouder. Een goede tip is dan diep in te ademen. Wanneer je longen helemaal wijuitstaan, dan wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd dat het ok is en we uit onze angstige stand gaan.
  • In plaats van het weghalen van alle obstakels voor je kind, laat toe dat ze er af en toe mee te maken krijgen. Of nog beter, help ze bij het omgaan met deze obstakels en ondersteun ze dat ze ermee om kunnen gaan.

De Don’ts

  • Overplannen. Het is een trend om oneindig veel activiteiten te plannen voor kinderend, leidend tot persoonlijk, familiaire en financiele stress. Wanneer we dit doen, wordt thuis een pit stop tussen activiteiten en is het niet langer een rustplaats of plaats om samen te komen voor  het gezin. Teveel plannen leidt tot ongezonde gewoontes die horen bij te druk zijn, zoals onderweg eten, te weinig slaap en wel ‘socializen’, maar geen sociale banden opbouwen. Het is niet duurzaam en maakt onze kinderen gestrest, angstig en opgebrand.
  • Teveel instructies geven. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen moeten leren door te spelen, exploreren en door ‘trial and error’. Door continu instructies en advies te geven, sta je een kind in de weg om natuurlijke nieuwsgierigheid te tonen en te experimenteren. Kinderen die teveel gestuurd worden, blijken het lastig te vinden om kritisch te denken, nemen niet graag risico’s en hebben een gebrek aan spontaniteit en communicatieve vaardigheden.
  • Overbeschermen. Ja, de hele wereld kan oneerlijk en gevaarlijk zijn en geen ouder wil dat hun kind ongeluk meemaakt. Echter, te maken krijgen met tegenslag en leren van fouten en deze oplossen, is precies wat kinderen nodig hebben om flexibel te worden, doorzettingsvermogen te krijgen en zich verantwoordelijk te voelen. Wanneer je als ouder je er te snel mee bemoeit, sta je je kind in de weg om deze belangrijke levenslessen te leren.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email