Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ernstig tekort aan eiceldonoren in Nederland

Nederland heeft drie eicelbanken die erg populair zijn. Vrouwen lijken echter niet bereid om hun eicellen te doneren. Als gevolg hiervan is een groot tekort aan donoren ontstaan.

In het UMC Utrecht, het AMC in Amsterdam en het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp kunnen stellen en vrouwen sinds 2012 terecht voor een eiceldonatie. Hoewel hiervoor veel vraag is, is het aanbod schaars. Omdat er maar weinig donor eicellen zijn, ontstaan er in de ziekenhuizen wachtlijsten. Zo heeft het UMC Utrecht een wachtlijst met 350 mensen. Het AMC ontvangt elke maand aanvragen en in Leiderdorp is de vraag naar eiceldonoren tevens groot.

Gekeken naar de hoeveelheid aanvragen versus het aantal donor eicellen is er sprake van een treurig contrast. In de afgelopen vier jaar zijn er bij de drie eicelbanken maar 10 baby’s geboren. In Leiderdorp zeven baby’s, in Utrecht drie en Amsterdam is men nog niet gestart met de behandeling.

Dat vrouwen niet snel geneigd zijn om hun eicellen te doneren heeft een paar oorzaken. Donoren mogen niet ouder zijn dan 36 jaar, ze moeten een voltooid gezin hebben en zelf geen kinderen meer willen. Ook mogen de vrouwen geen erfelijke ziektes of geslachtsziekte hebben. Verder moeten donoren medicijnen slikken om hun eicellen te laten rijpen waarna de eicellen met een punctie verwijderd worden. Een laatste oorzaak is de anonimiteit: in Nederland mag een donor niet anoniem blijven. Wanneer een donorkind zestien jaar oud is, mag hij of zij de identiteit van de donor opvragen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email