Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Gezondheidsraad wijst op risico’s overmatig gebruik van desinfecterende middelen

Desinfecterende middelen moeten volgens de Gezondheidsraad niet te vaak gebruikt worden. Deze middelen doden namelijk ook bacteriƫn die voor mensen juist nuttig zijn. Ook kan overmatig gebruik van specifieke desinfecterende middelen als gevolg hebben dat ziekteverwekkers resistent worden voor de middelen.

Dit is de conclusie over desinfecterende middelen in een vandaag uitgebracht advies van de Gezondheidsraad. De middelen zijn volgens de Raad onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen. Dat zou dan ook eigenlijk de enige toepassing moeten zijn.

Voor andere gevallen is de noodzaak om desinfecterende middelen te gebruiken niet aangetoond volgens de Raad. Waaronder het nut van het dagelijks wassen van intensivecarepatiƫnten met chloorhexidine of routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen. Ook het gebruik van de middelen in huishoudend heeft heen nut, wat nu wel het geval is in bijvoorbeeld wasmiddelen, handzeep, tandpasta en mondwater. Voor de gezondheid van volwassenen en kinderen is dat meestal helemaal niet nodig.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email