Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe ga je om met kraambezoek?

Als je net bent bevallen ben je erg blij met je baby en zullen familie vrienden, kennissen en collega’s graag op kraamvisite komen.

Gezellig, maar toch ook niet altijd even fijn. Sommige nieuwbakken ouders zien zelfs op tegen de komst van al die kraamvisite.

Je rust pakken
Veel ouders zijn erg vermoeid wanneer de bevalling net heeft plaatsgevonden. De laatste periode van een zwangere vrouw is zwaar, de bevalling vraagt veel van je lichaam, je nachten zijn gebroken en ook emotioneel kost deze periode veel energie. Houd in je achterhoofd dat jouw gezondheid en die van je baby altijd belangrijker zijn dan je kraamvisite.

Hoeveelheid bezoek
Zeker de eerste 24 uur na je bevalling zouden in het teken moeten staan van je herstel. Als er al bezoek komt, is dit enkel naaste familie die even komt kijken. Ook de dagen erna is het verstandig het kraambezoek beperkt te houden. Vooral als je borstvoeding geeft komt daar de eerste dagen veel bij kijken. Het duurt even voordat borstvoeding goed verloopt en als het eindelijk lukt om je kindje goed aan te leggen, dan is het prettig dat je niet op de klok hoeft te kijken omdat er weer kraamvisite komt opdraven. En vraag vooraf of het bezoek hun komst aankondigen en schaam je niet om onaangekondigd bezoek niet binnen te laten.

Plan ernaast niet teveel bezoek op een dag, en houd maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag aan, maar plan ook vooral hele dagen vrij.

Tijdsduur bezoek
Niet elk bezoek is zich ervan bewust dat een kraambezoekje niet te lang moet duren. Om irritatie te voorkomen, is het slim om zelf aan je kraambezoek door te geven dat zij maximaal 1 uur langs kunnen komen om te voorkomen dat ze te lang blijven.

Als je kraamverzorgster er is, kan zij je bezoek ontvangen en hen voorzien van drinken en beschuit met muisjes. Blijven mensen desondanks toch te lang hangen en vind je het lastig om bezoek weg te sturen? Spreek dan met je kraamverzorgster af dat zij ingrijpt wanneer nodig.

Overige zaken
Omdat de weerstand van je baby nog beperkt is, is het belangrijk dat je kraambezoek zijn handen wast, ook als ze de baby niet vast houden. Zorg er verder voor dat er geen verkouden, zieke mensen of mensen met een koortslip bij je baby komen.
Geef jij verder liever geen borstvoeding in het bijzijn van je kraambezoek? Trek je dan gerust terug.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email