Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind weerbaar is

Wanneer je kind verlegen is, zich niet goed een houding weet te geven, zich in veel situaties anders gedraagt dan bij hem of haar past (snel boos, verdrietig, de clown uithangen, etcetera), gepest wordt of zelf pest, er meer in zit dan eruit komt, moeilijk vind om vriendjes te maken…Kort gezegd niet echt in zijn of haar kracht staat, dan is het een goed idee om je kind weerbaarder te maken.

Het doel van het weerbaar maken van je kind is, hem of haar meer zelfvertrouwen en geloof te geven in zichzelf. Wanneer je de kinderen het zelfvertrouwen meegeeft dat ze goed zijn zoals ze zijn, kunnen ze daar hun hele leven profijt van hebben en daar uit putten. Je zult immers hoe dan ook met jezelf moeten dealen, je eigen beslissingen moeten nemen, kiezen voor je eigen geluk.

Een ander kan je daarbij ondersteunen, maar jij bent diegene die verantwoordelijk is voor je eigen leven. Wanneer je kind dus een stevige basis heeft meegekregen, is het ‘later als je groot bent’ makkelijker om te doen waar je echt achter staat. Omdat je weet wat jezelf wil en niet over je heen laten lopen.

Wat is je rol als ouder
Vermoedelijk hangt de mate van zelfvertrouwen die je kind heeft af van zowel aanleg als omgeving. Al in de babytijd wordt een basis gelegd voor zelfvertrouwen. Vanaf het moment dat je kind ongeveer 3 jaar oud is ontstaat het besef dat hij of zij een onafhankelijk, zelfstandig individu is. Vervolgens beïnvloeden vooral de ouders de groei van het zelfvertrouwen: door het kind te bevestigen, te waarderen, lief te hebben, te voldoen aan behoeften én ook zelf het goede voorbeeld te geven.

In Nederland wijzen veel ouders geweld af. Ruzies moeten worden uitgepraat in plaats van uitgevochten. Hoewel dat natuurlijk een heel goed gegeven is, is het nadeel dat weinig kinderen van huis uit leren ook fysiek weerbaar te zijn. Een kind dat wordt lastig gevallen of bedreigd, kan zich dan letterlijk lam schrikken.

Hoe help ik mijn kind weerbaarder te worden

Er zijn een aantal tips om je kind (meer) zelfverzekerd te maken en daardoor weerbaarder:

  • Zorg voor structuur, grenzen en regels. Zo je kind waar hij of zij aan toe is.
  • Respecteer alle gevoelens van je kind, ook die van onlust. Kwaad zijn mag.
  • Stimuleer hem of haar om nieuwe stappen te zetten en te experimenteren.
  • Geef je kind de ruimte om fouten te maken.
  • Beloon en waardeer wat je kind doet en wie hij of zij is. Prijs niet alleen prestaties.
  • Help je kind diverse kanten in zichzelf te ontdekken. Focus niet alleen op cijfers.
  • Neem je kind serieus en luister naar hem of haar.
  • Corrigeer als het nodig is. Sommige dingen kunnen niet.
  • Geef het goede, zelfbewuste voorbeeld.
  • Geef je kind liefde, veiligheid en verzorging.
  • Geef structureel het goede voorbeeld
  • Maak je ook kind fysiek weerbaar omdat dit veel zelfvertrouwen geeft. Een sport als judo kan hier bijvoorbeeld goed bij helpen.
  • Wat als je kind echt wordt gepest of lastiggevallen? Betrek andere ouders, de school, wijkagenten, buurtwerkers bij het probleem.

Diverse organisaties en instanties bieden ook (online) cursussen aan om over hoe jij als ouder kunt bijdragen aan de groei van het zelfvertrouwen van je kind. En ook trainingen die je samen met je kind kunt doen om hier praktisch aan te werken met elkaar. Benader hier bijvoorbeeld Centrum Jeugd en Kind voor.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email