Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Overbescherming ouders leidt tot onzekere kinderen

Tegenwoordig zijn veel ouders veel meer beschermend naar hun kroost toe: helikopterouders worden ze ook wel genoemd. Deze ouders willen meer dan anders overal bij betrokken zijn en geven hun kinderen extreem veel aandacht. Hoewel de intenties van de ouders goed zijn, bereiken ze helaas het tegenovergestelde. Kinderen worden door dit type ouderschap angstig van en het maakt hen minder weerbaar voor tegenslag.

Deze conclusie is opnieuw bewezen in een Singaporese studie, verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Personality. Hoe meer de ouders ingrepen bij een taak die het kind moest uitvoeren, hoe groter de kans dat het later in het leven angstgevoelens ontwikkelde. 60% van deze kinderen bleek ook in hoge mate kritisch ten aanzien van zichzelf, 78% dacht dat de wereld perfectie van hen verlangde.

Deze resultaten zijn gelijk aan die van een Amerikaanse studie uit 2006 en ook de Belgische professoren Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens van de UGent komen in eigen onderzoek tot vergelijkbare resultaten. “Wanneer ouders hun kind niet de kans geven om zelf een oplossing te vinden, ontwikkelen de kinderen minder zelfvertrouwen en voelen ze zich minder competent”, legt professor Vansteenkiste uit.

Bart Soenens onderscheidt twee soorten van overbescherming bij de ouders. “Bij de eerste vorm worden ouders gedreven door eigen angst en proberen preventief problemen op te lossen, en ontnemen daardoor hun kinderen zelf deze ervaring op te doen.” De tweede vorm houdt in dat ouders hun kind te veel op een voetstuk plaatsen. “Typisch aan deze vorm is is dat de ouders hun eigenwaarde relateren aan de prestaties van hun kind. De ouders doen er alles aan om het ego van hun kind op te krikken en dichten het bepaalde eigenschappen toe die het niet bezit.” Als gevolg hiervan kunnen de kinderen later niet omgaan met kritiek of tegenslag.

Professor Soenens zegt hierover: “Wie niet zelfstandig met problemen leert omgaan, ontwikkelt geen goed mechanisme om om te gaan met stress. Dit kan op latere leeftijd in stresssituaties leiden tot angstgevoelens.”

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email