Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Inspectierapport kinderopvang zegt meer over kwaliteit dan risicoprofiel

Het risicoprofiel en de daarbij behorende kleur voor een kinderopvanglocatie zegt niet alles over de kwaliteit is het oordeel van GGD GHOR Nederland. Het inspectierapport van een locatie zegt juist meer over kwaliteit dan het risicoprofiel. Code rood hoeft volgens de GGD niet meteen te betekenen dat een houder de situatie niet onder controle heeft. Het zou dan ook goed zijn dat terughoudendheid geboden is bij het openbaar maken van het risicoprofiel.

Recent stemde echter een groot deel van de Tweede Kamer voor het openbaar maken van de inhoud van risicoprofielen van kinderopvanglocaties. De motivatie hiervan was dat het tot meer duidelijkheid zou moeten leiden over de werkwijze van toezichthouders en de manier waarop zij conclusies trekken over risico’s en kwaliteit. Op dit moment is het risicoprofiel van een locatie enkel bekend bij de gemeente en de toezichthouder van de GGD. Volgens de Tweede Kamer moeten ouders en instellingen dus ook op de hoogte worden gebracht van het profiel.

GGD GHOR Nederland geeft aan dat het risicoprofiel meer is dan een weging van wettelijke kwaliteitseisen. Het profiel wordt ook gebaseerd op andere factoren zoals personeelswisselingen. Een rood risicoprofiel hoeft daarom niet meteen te betekenen dat een kinderopvanglocatie de situatie niet onder controle heeft. Een inspectierapport gaat daarentegen enkel over de scores van een kinderopvang ten aanzien van wettelijke kwaliteitseisen. Niet elke ouder vindt deze rapporten echter goed leesbaar en vaak nemen ouders nauwelijks de moeite de rapporten door te lezen. De afgelopen tijd zijn inspectierapporten echter een stuk meer beschrijvend geworden. Dit jaar start daarbij een onderzoek naar het verbetern van de uniformiteit en kwaliteit van inspectierapporten.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email