Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Is een loopstoeltje voor je baby veilig?

Een loopstoeltje is een speeltoestel voor kinderen die al goed zelf kunnen gaan zitten, maar nog niet zelf kunnen lopen. De baby wordt ondersteund om rechtop te zitten in een zitje dat gedragen wordt door een metalen of kunststof frame op zwenkwieltjes. Doordat het kind met de voetjes de grond raakt, kan het zichzelf voortbewegen. De meeste loopstoeltjes bestaan uit een zitgedeelte op een ronde ring met zes of acht wieltjes en een blad waarop eventueel speelgoed is aangebracht. Ze worden verkocht voor baby’s tussen de 6 en 14 maanden.

Wereldwijd gebeuren er veel ongelukken met loopstoeltjes. Veel van dit soort ongevallen gebeurt doordat:

    • Het kind met loopstoeltje van een trap af valt; het stoeltje kantelt door een oneffenheid op de vloer of omdat het kind over de rand hangt.
    • Het kind door zijn grotere mobiliteit bij plaatsen kan komen die eerst onbereikbaar voor hem waren (zoals oven, gasfornuis, snoeren en stopcontacten). Ook voorwerpen die hoger weg gezet zijn, zoals messen, koffie- en theepotten, zijn vaak wel bereikbaar voor kinderen in loopstoeltjes.
    • Het kind met relatief hoge snelheid tegen muren, deuren of meubels botst.
    • Het loopstoeltje als een soort box wordt gebruikt. Het kind heeft meer vrijheid en het lijkt even veilig als in de box. Men is dan ook eerder geneigd het kind een tijdje alleen te laten om zelf iets anders te gaan doen.

Vertraging in de loopontwikkeling
Daarnaast kan een loopstoeltje een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. Een kind leert in elk geval niet eerder lopen door het gebruik van een loopstoeltje. VeiligheidNL raadt het gebruik van loopstoeltjes af. Alternatieven voor een loopstoeltje zijn de box, activity kleden/baby gyms en later duwkarretjes als hulp bij het leren lopen.

Wil je toch een loopstoel aanschaffen? Koop dan een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige norm (NEN-EN 1273: 2005). Nieuwe loopstoeltjes voldoen in bijna alle gevallen aan de geldende norm, maar in geval van tweedehands producten hoeft dit niet het geval te zijn.

Bron: Veiligheid.nl

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email