Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Leiden Tiger Moms tot perfecte of verpeste kinderen?

Aan alle huidige en toekomstige Tiger Moms: extreme ouderschapsmethodes werken niet en kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor uw kinderen blijkt uit onderzoek. Voor degenen die niet bekend zijn met de term, een ‘Tiger Mom’ is een zeer strenge moeder die haar kinderen pusht om hard te werken aan hun studie en zelfs hun vrije tijd inperkt, zodat ze voortdurend hoge cijfers behalen.Het concept van Tiger Moms ontstond met de publicatie van de ouderschap memoires van Tiger Mother Amy Chua in 2011. De Yale professor beschreef in het boek haar ervaringen over opvoeding van haar twee dochters met haar niet-Aziatische man. Dit behelste onder meer het verbod op tv en sociale activiteiten zoals logeerpartijtjes, veeleisende strenge straffen bij slechte cijfers.

Veel ouderschap deskundigen hebben hun afschuw geuit ten aanzien van de meedogenloze methoden van Chua, maar het is moeilijk om de resultaten van de opvoeding te negeren. Haar oudste dochter Sophia speelde de klassieke piano in de Carnegie Hall op 14 jarige leeftijd en werd later toegelaten tot zowel Harvard als Yale. Sophia’s jongere zus Louisa is een viool wonderkind.

De Tiger Mom blijkt een fenomeen dat volgens Su Yeong Kim, professor van menselijke ontwikkeling en familie wetenschappen aan de Universiteit van Texas, van groot belang is blijkt uit haar onderzoek naar de levensstijl van meer dan 300 Aziatisch-Amerikaanse families in de afgelopen 10 jaar. De onlangs vrijgegeven studie toonde aan dat een ongezond percentage van de kinderen van ouders die als “Tiger” ouders waren geactegoriseerd lagere academische prestaties bereikten in combinatie met een verhoogde psychologische onaangepastheid in tegenstelling tot de kinderen van ouders die werden gecategoriseerd als “ondersteunend”.

In eenvoudige bewoordingen, hadden veel Tiger Mom nakomelingen slechtere cijfers en werden meer depressief en vervreemd van hun ouders. Kinderen van ondersteunende ouders, deden het juist vaak beter op school, waren minder vatbaar voor depressie en voelden een stevige band met hun vader en moeder.
Maar zoals met alle ouderschapskwesties, zijn ook deze studieresultaten aanleiding voor een debat.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email