Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Muggen hebben een voorkeur voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen zijn twee keer zo aantrekkelijk voor malaria muggen dan niet-zwangere vrouwen, blijkt uit een nieuw onderzoek. Deze verhoogde aantrekkelijkheid lijkt te kunnen worden gekoppeld aan fysiologische en gedragsveranderingen. Het maakt dat zwangere vrouwen een groter risico hebben op malaria, een belangrijke oorzaak van doodgeboorte, laag geboortegewicht, en vroege kindersterfte.Voor het onderzoek werden 36 zwangere en 36 niet-zwangere vrouwen onderzocht in Gambia. Elke avond tijdens de studie,sliepen  drie vrouwen uit elke groep onder een klamboe in zes identieke hutten. De volgende morgen werd het aantal muskieten uit elke hut geteld om de relatieve aantrekkelijkheid van elke vrouw te meten. Uit de tellingen bleek dat er twee keer zoveel muggen waren in de hutten van de zwangere vrouwen.

De onderzoekers stellen dat de verhoogde aantrekkelijkheid waarschijnlijk kan worden gekoppeld aan ten minste twee fysiologische factoren. Ten eerste, ontdekten ze dat vrouwen in een vergevorderd stadium van de zwangerschap 21% meer volume uitademen dan niet-zwangere vrouwen . Muggen worden aangetrokken door het vocht en kooldioxide in de uitgeademde lucht. Ten tweede, merkten zij op dat de buiken van zwangere vrouwen 0,7 ° C warmer waren. Zij stellen voor dat door de warmte meer vluchtige stoffen worden vrijgegeven door de zwangere vrouwen uit hun huidoppervlak, waardoor de muggen hen gemakkelijker detecteren. Het feit dat de zwangere vrouwen hun tenten vaker verlaten in de nacht, omdat ze vaker moeten plassen dan niet zwangere vrouwen wordt tenslotte nog als een argument aangedragen.

Eén van de auteurs van de studie, Dr Steve Lindsay van de Durham University zegt: “Dit onderzoek onderstreept het belang van de bescherming van zwangere vrouwen, met name voor vrouwen in hun eerste zwangerschap. Eenvoudige maatregelen kunnen helpen, zoals het gebruik van klamboes behandeld met insecticide en controle van loer muggen in het net.” Hij voegt hieraan toe: “Onze volgende uitdaging is om strategieën uit te denken om de aantrekkelijkheid van zwangere vrouwen voor te mug te verminderen. We kijken nu al uit naar het gebruik van bacteriedodende zeep om de chemische signalen geproduceerd door de huid bacteriën, wat muggen aantrekt, te verminderen.”

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email