Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Neussprays kunnen het beste worden vermeden tijdens de zwangerschap

Door neussprays te gebruiken in het begin van de zwangerschap kan het risico op bepaalde zeldzame aangeboren afwijkingen van het kind verhoogd worden. Sommige soorten van deze prays, zoals de populaire fenylefrine en efedrine zijn gekoppeld aan zeldzame specifieke aangeboren afwijkingen van het maagdarmkanaal, oor en hart. Geboorteafwijkingen van welke aard dan ook beïnvloeden ongeveer twee tot drie procent van de levende geboren baby’s, dus ze zijn zeldzaam. Echter, neussprays zijn enkele van de meest gebruikte medicijnen, dus is het belangrijk om de gevolgen van het nemen ervan hen tijdens de zwangerschap te begrijpen, geeft Mitchell aan, directeur van de Sloane Epidemiologie Center aan de Universiteit van Boston.

Zijn team werkte met een grote hoeveelheid aan gegevens van baby’s geboren met aangeboren afwijkingen tussen 1993 en 2010. Verpleegkundigen hebben de moeders van de baby’s met aangeboren afwijkingen geïnterviewd die niet het gevolg waren van chromosoom afwijkingen. Mitchell’s onderzoeksgroep analyseerde de resultaten van meer dan 12.000 baby’s vervolgens door deze te vergelijken met de antwoorden van de moeders van 7600 zuigelingen zonder misvormingen. Moeders werd gevraagd over medicijnen die ze namen tijdens de zwangerschap en in de twee maanden voordat ze zwanger.

Het onderzoek toont aan dat indien in het eerste trimester van de zwangerschap gebruik is gemaakt van fenylefrine, dit leidde tot een acht-maal hoger risico op een hartafwijking genaamd endocardiale kussen defect. Het rapport toonde verder ook onder meer aan dat het gebruik van neusspray ook gekoppeld kan worden aan een acht-voudig risico van gebreken aan het oor en een drie-voudige toename in de maag gebreken.

“De risico’s die geïdentificeerd zijn moeten in perspectief worden bekeken,” waarschuwt Mitchell. “Het risico van een endocardiale kussen defect bij baby’s is ongeveer 3 per 10.000 levendgeborenen.” Zelfs de acht-voudige toename van een risico betekent in reële termen 2,7 op 1000 kans dat de baby het gebrek zou hebben. Mitchell gelooft echter wel dat er genoeg bewijs is om een mogelijk verband te leggen tussen het gebruik van neusspray en aangeboren afwijkingen.

Het feit dat medicijnen, zoals neussprays meestal en op grote schaal beschikbaar zijn voor gebruik zonder recept en zonder overleg met een zorgverlener gebruikt kunnen worden maakt nu dat aangenomen wordt dat ze veilig zijn voor een foetus. Hier zou men veel meer voorzichtigheid moeten betrachten.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email