Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Overbezorgdheid ouders is schadelijk voor een kind

Ouders in Nederland zijn veel te voorzichtig met hun kinderen is de conclusie van het expertisecentrum Veiligheid NL in een nieuwe campagne. Als gevolg hiervan kunnen kinderen fysieke en mentale klachten krijgen.

Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL, gelooft dat veel ouders hun kinderen in veel dingen tegenhouden omdat ze bang zijn dat hen iets overkomt. Hoewel goedbedoeld, belemmeren ouders hiermee de natuurlijke ontwikkeling van hun kind. Kinderen kunnen hierdoor overgewicht krijgen omdat ze bang worden om te bewegen. Ook kunnen psychische gezondheidsproblemen, onzekerheid, minder zelfvertrouwen en angst ontstaan om dingen te ondernemen volgens Kloet.

Kinderen moeten dus vaker dingen proberen, ook al betekent dit dat ze misschien een keer vallen. Door je kind meer risicovolle dingen te laten ervaren, hiermee te oefenen en hen daarbij te begeleiden leren kinderen juist de vaardigheden en kunnen ze risico’s beter inschatten. Een goede truc is om voortaan wat vaker tot 10 te tellen voordat je iets zegt en te kijken wat er gebeurt. In veel gevallen blijken kinderen hun grenzen heel goed te kennen en stoppen uit zichzelf. Het is ook goed voor een groeiend vertrouwen voor jou als ouder om dit te zien.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email