Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Kind moet vier ouders kunnen hebben bij wet

Het zou bij wet mogelijk gemaakt moeten worden dat een kind meer dan twee ouders heeft. Dat is het advies van de staatscommissie aan het kabinet. De commissie heeft de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar de benodigde wijzigingen in het Nederlandse familierecht zodat het recht beter past bij onze veranderende samenleving.

Omdat het aantal meeroudergezinnen toeneemt, is de commissie van mening dat het een logisch gevolg is dat een kind juridisch gezien meer ouders kan hebben, met een maximum van vier ouders, die maximaal twee huishoudens vormen.

Op dit moment wordt een meeroudergezin niet wettelijk erkend. Maximaal twee mensen kunnen juridisch ouder zijn van een kind en daarover gezag uitoefenen. Hierdoor hebben meeroudergezinnen met diverse complexe situaties te maken. Zo zijn niet-biologische ouders niet beslissingsbevoegd wanneer hun kind in het ziekenhuis ligt. Ook kunnen zij geen paspoort aanvragen voor hun kind of vrij reizen.

Minister Van der Steur heeft het rapport van de commissie in ontvangst genomen en gaf hierbij aan dat het kabinet positief staat tegenover de adviezen en zal kijken naar wat mogelijk is in het belang van het kind. De commissie pleit overigens ook voor een wettelijke regeling voor draagmoederschap. Heldere regels moeten ervoor zorgen dat het traject van draagmoederschap zorgvuldig verloopt zodat een kind in staat is op latere leeftijd zijn ontstaansgeschiedenis te achterhalen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email