Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Eerste kind kost ouders 17% van hun inkomen

Wanneer je een kind krijgt, weet je dat je grotere uitgaven zult gaan hebben

en – omdat er vaak minder gewerkt wordt in verbad met de zorg voor het gezin – daarentegen inkomsten lager worden. 

Eerste kind kost 17% van het gezinsinkomen

Het eerste kind blijkt 17% van het inkomen te kosten, los van de hoogte van het gezamenlijk inkomen van de ouders. Dit blijkt uit verricht onderzoek door het Nibud.

Een gezin met een inkomen dat onder modaal niveau ligt en maandelijks rondkomt van netto €1700, blijkt per maand gemiddeld bijna €290 aan een kind te besteden. Wanneer je dat 22 jaar doet en je zou uitgaan van 2% rente, kom je op bijna een ton. Dat de werkelijke kosten van kinderen afhankelijk zijn van het inkomen komt doordat kinderen meedoen met de mogelijkheden die er in het betreffende gezin zijn. Gaat men veel uit eten of op vakantie, dan gaan de kinderen mee.

Twee kinderen kosten 26% van het gezinsinkomen

Twee kinderen kosten samen gemiddeld 26% van het gezinsinkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Deze percentages zijn ook in alle inkomenscategorieën gelijk. Volgende kinderen zijn zodoende goedkoper dan het eerste kind, doordat onder meer niet alle benodigde spullen nieuw gekocht moeten worden, omdat die al in huis zijn.

Ouders besteden overigens niet elke maand exact 17% of 26% van hun inkomen aan de kinderen, het gaat hierbij om gemiddeldes. Vooral de eerste kinderjaren zijn erg kostbaar, door kostenposten als luiers en kinderopvang. Wanneer je kinderen echter naar de basisschool gaan liggen de kosten weer relatief laag. Hierna stijgen de kosten weer, wanneer je kinderen naar de middelbare school gaan. Kinderen van deze leeftijd eten namelijk flink veel, groeien snel en hebben daarom vaak nieuwe kleren nodig Middelbare scholieren daarentegen kosten veel. ‘Die eten veel, hebben vaak nieuwe kleren nodig omdat ze hard groeien en hebben dure hobby’s en bezigheden,

Dalende inkomsten

Waar de gezinsuitgaven door de komst van een kind hoger worden, gaan juist de inkomsten van het gezin in veel gevallen omlaag. Volgens Ans Merens van het Sociaal Cultureel Planbureau kiest 31% van de vrouwen ervoor om minder te gaan werken vanwege het moederschap. ‘Het Nederlandse ideaal is dat een vrouw met jonge kinderen twee tot drie dagen per week werkt’, zegt Merens. Geheel stoppen met werken doen vrouwen tegenwoordig veel minder. ‘Vijfentwintig jaar geleden deed 75% van de vrouwen dat nog, inmiddels is echter nog geen 10%.’ Bijna 60% van de vrouwen blijftnet zo veel werken als voordat ze kinderen kregen. Dat betekent overigens niet dat ze fulltime werken, omdat veel vrouwen ook voordat zij kinderen krijgen vaak al parttime werken. Wanneer vrouwen een tweede of derde kind krijgen, wordt er vaak voor gekozen nog minder uren te werken.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email