Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Baby’s die koemelk krijgen hebben hogere kans op multiple sclerose

Kinderen die in hun eerste levensjaar koemelk krijgen, lijken een groter risico te hebben op het ontwikkelen van multiple sclerose (MS) op latere leeftijd. Dit concludeert Duitse Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen op basis van een koemelk-onderzoek. Hij ontdekte dat er koemelk dna zit die niet afkomstig is van de koe, maar virussen waarmee de koe ooit besmet is geraakt. Hij raadt moeders daarom aan om langer borstvoeding te geven.

Koemelk kan alleen kwaad bij mensen die het herpesvirus hebben in combinatie met een vitamine D-tekort. Het zogenoemde viraal dna dat je baby binnenkrijgt via koemelk kan net als het herpesvirus, resulteren in een infectie in de hersencellen. Als je daarbij een vitamine D-tekort heb leidt dit ertoe dat het virus opnieuw actief wordt.

Zodra het herpesvirus weer actief is, vermenigvuldigt het viraal dna zich waardoor omliggende cellen worden geïnfecteerd. Hoewel het immuunsysteem hiertegen vecht, ontstaan hierdoor juist ontstekingen die vaak voorkomen bij MS.

De meesten kunnen gewoon koemelk blijven drinken. De infectie vindt plaats in een heel vroege levensfase, vermoedelijk tijdens de eerste twee jaren van ons leven. Het advies is dus vooral om baby’s lang borstvoeding te geven. “Met name tijdens het eerste levensjaar heeft moedermelk een beschermend effect”, zegt Zur Hausen. Na dit jaar maakt het lichaam van het kind zelf antilichamen aan, die het viraal dna al een stuk minder gevaarlijk maken. De Nobelprijswinnaar adviseert volwassenen vooral om een vitamine D-tekort te voorkomen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email