ADHD medicijnen geen schadelijk effect voor kind op lange termijn
Kinderen met ADHD leiden aan aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. De kinderen krijgen medicijnen als Ritalin voorgeschreven om de klachten hiervan te verminderen. Het medicijngebruik is in de afgelopen jaren toegenomen. Ouders maken zich vaak zorgen omdat ze niet goed weten wat de lange termijn effecten zijn van het medicijngebruik.
Uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat ADHD-medicijnen op de lange termijn geen effect hebben op de ontwikkeling van hersenen van kinderen. Drie universiteiten onderzochten enkele jaren 1000 kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar oud waarvan er 400 ADHD hebben. De betrokken kinderen werden vragenlijsten voorgelegd, ook werd er DNA bij de kinderen afgenomen. Vijf jaar later kwamen zij vervolgens terug om ook een hersenscan te maken.
Er bleek bijna geen verschil in hersenontwikkeling tussen kinderen die geen, veel of weinig ADHD medicijnen gebruikten. En als er al iets gevonden werd dan leek het meer op een positief dan op een negatief effect.
In augustus van dit jaar verscheen er in tijdschrift JAMA Psychiatry juist een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam dat aantoonde dat er Ritalin wel een effect heeft op het ontwikkelende brein.
De afwijkende resultaten van de onderzoeken komt door een andere uitvoering. In het Groningse onderzoek is zowel vóór als na het gebruik van Ritalin hersenscans gemaakt, terwijl er in de Groningse studie alleen achteraf hersenscans zijn gemaakt. Op basis van de Groningse studie kunnen zodoende lastig conclusies trekken over oorzaak en gevolg. Omdat de effecten van ADHD medicijnen nog een relatief nieuw onderzoeksveld is kunnen en nog geen definitieve conclusies getrokken worden.