Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Parttime werkende vaders zijn minder gelukkig

Socioloog Sean de Hoon heeft promotieonderzoek gedaan naar de invloed van familierelaties en ouderschap op verschillen in geluk, inkomen en gezondheid. Een van de meest opzienbarende conclusies uit zijn onderzoek is dat mannen gelukkiger zijn wanneer zij voltijd werken. En vrouwen zich daarentegen zich het beste voelen bij een parttime baan.

Er zijn echter wel wat kanttekeningen. De conclusie blijkt enkel te kloppen voor mannen en vrouwen die schoolgaande kinderen hebben. Verder is de reden dat vrouwen gelukkiger zijn met parttime werken omdat ze hierdoor minder conflicten ervaren tussen de verantwoordelijkheden van werk versus het gezin. Mannen voldoen als gevolg hiervan aan de traditionele verwachtingen van de man als kostwinner en verbetert de ongelijkheid tussen man en vrouw op het werk niet.

De oplossing is volgens De Hoon om de rolverdeling tussen mannen en vrouwen minder traditioneel te maken. Het meer betrekken van mannen bij de opvoeding en verzorging van kinderen en het huishouden zou hierbij kunnen helpen. In Scandinavische landen bestaat er beleid om een deel van het ouderschapsverlof te reserveren voor vaders. Dergelijke regelingen laten in Nederland voorlopig nog op zich wachten. Zelfs het voorstel voor een minimale uitbreiding van vaderschapsverlof van twee naar zes dagen is uitgesteld. De vraag is ook of Nederlandse vrouwen wel meer tijd aan werk willen steken en minder in hun gezin.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email