Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Percentage ouders dat gebruikmaakt van kinderopvang daalt met 13%

Het percentage ouders dat gebruik maakt van kinderopvang is in de eerste zes maanden van 2013 met maar liefst 13% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de cijfers die minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vandaag gestuurd heeft naar de Tweede Kamer. Deze cijfers hebben enkel betrekking op ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen. Minister Asscher schrijft in de toelichting van de cijfers dat de daling in het gebruik van kinderopvangtoeslag het grootst is bij inkomens boven de grens van 3 x modaal. Huishoudens met een gezamenlijk inkomen boven de €118.189 hebben met ingang van 1 januari 2013 geen kinderopvangtoeslag meer ontvangen voor het eerste kind. Het gaat hierbij volgens Asscher om circa 4% van het totaal aantal kinderen. Deze kinderen worden daardoor niet meer meegeteld in de cijfers over 2013, wat leidt tot een aanzienlijke daling in de cijfers. Volgens Asscher hoeft dit echter niet te betekenen dat deze ouders geen gebruik meer maken van kinderopvang. Voor huishoudens met een inkomen tot €118.189 is de totale daling in het eerste half jaar 9%, waarvan 4% komt door een daling in het aantal kinderen en 5% door een daling in het aantal uren per kind.

De arbeidsparticipatie van vrouwen is in het tweede kwartaal van 2013 vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar bijna gelijk gebleven. De netto arbeidsparticipatie van moeders met kinderen tot de leeftijd van 12 jaar is momenteel 70,5%.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email