Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Sterftecijfer onder baby’s met 23% afgenomen door betere zorg

babyUit een notitie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ‘Zorg rondom zwangerschap en geboorte’ blijkt dat dankzij de verbetering van de zorg in Nederland rond de zwangerschap en geboorte de babysterfte sinds 2004 met 23% is afgenomen.

In 2003 had Nederland nog één van de hoogste sterftecijfers in vergelijking met andere Europese landen, jaarlijks overleden er circa 1700 baby’s. Deskundigen adviseerden toen onder anderen dat een bevallende vrouw uiterlijk een kwartier na aankomst in het ziekenhuis geholpen moest worden. Ook werd gepleit voor een betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en de mogelijkheid om dag en nacht specialistische verloskundige zorg in ziekenhuizen beschikbaar te hebben. Volgens het NZa is het aantal baby’s dat voor, tijdens of kort na de geboorte sterft vervolgens de laatste jaren gedaald van ruim 1300 in 2006 tot 996 in 2010.

Hoewel de kosten van zorg volgens de NZa zijn toegenomen, staat hier tegenover dat de geboortezorg beter toegankelijk is geworden en er voor de meeste zwangere vrouwen binnen 45 minuten gespecialiseerde hulp bereikbaar was.

 

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email