Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat je beter niet kan zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad

Wanneer je naar de statistieken kijkt van miskramen, is dat best schokkend. Bijna 10-15 % van de zwangerschappen eindigen in een miskraam voor de 13de week. Omdat miskramen zo vaak voorkomen, zou je verwachten dat er meer begrip is over hoe je hen die dit overkomt het beste kan steunen.

Dit is echter geheel niet het geval, omdat het onderwerp nog behoorlijk in de taboesfeer ligt. Veel van ons hebben het gevoel dat er beter niet over gesproken kan worden of dat het juist niet zo ernstig is. Terwijl rouwen bij een miskraam en steun zoeken in je omgeving juist belangrijke onderdelen zijn in het proces.

Mocht je iemand kennen die te maken krijgt met een miskraam en je wil graag iets zeggen wat steun heeft, houd dan in gedachten dat de volgende uitspraken juiste het tegenovergestelde resultaat hebben.

  • “Gelukkig was je nog niet verder in de zwangerschap.”

Voor veel vrouwen begint het scheppen van een band met hun baby-to-be al vanaf het eerste moment van de zwangerschap. Zelfs als de zwangerschap nog van korte duur is, is de baby voor hun realiteit met als de plannen en dromen bij het vormen van een gezin met hun baby. Het maakt dus niet uit hoe lang de zwangerschap is, de baby is veel meer dan zijn ontwikkelingsfase.

  • “Het was niet meant to be.”

Wanneer je deze boodschap krijgt terwijl je rouwt om het verlies van je kindje, kan het je het gevoel geven dat je iets verkeerd hebt gedaan of niet geschikt bent om ouder te worden.

  • “Gelukkig kun je in elk geval zwanger worden.”

Er zijn veel vrouwen in de wereld die moeite hebben met het zwanger worden en hun strijd is er een die heel pijnlijk en verdrietig is. Maar zelden is de zwangerschap het einddoel voor deze vrouwen. Zwanger worden is slechts de eerste stap naar het ouderschap en een vrouw die een miskraam heeft gehad is ook beroofd van dit ogenschijnlijk natuurlijk recht. Ook is er geen enkele reden om het leed van vrouwen met elkaar te vergelijken.

  • “Dit overkomt iedereen: het is niet heel erg.”

Voor vrouwen die steun zoeken is deze uitspraak hartverscheurend. Natuurlijk komen miskramen geregeld voor maar maar dat betekent niet dat je geen steun of mededogen mag verwachten.

  • “Misschien had je dit of dat (niet) moeten doen…..”

Wanneer je erachter komt dat je je kindje verloren bent, ben je instinctief geneigd jezelf de schuld te geven en te twijfelen over wat je hebt gedaan of je lichaam in de steek heeft gelaten. Dergelijke uitspraken horen van iemand die je zou moeten steunen is dan het laatste wat je moet horen.

  • “Binnen een paar dagen gaat het al beter met je.”

Voor sommige vrouwen is de periode van rouw na een miskraam heel kort en dat is helemaal goed. Echter kan het verdriet voor andere vrouwen langer aanhouden. Dus iemand vertellen dat je er zo weer bovenop bent (of dit nu van een dokter of een vriendin komt) is erg misleidend en afwijzend als je een reactie krijgt als deze. De fysieke effecten van een miskraam kunnen meerdere weken duren de emotionele aspecten nog langer.

  • “Wees dankbaar voor wat je hebt.”

Vaak wordt dit gezegd tegen vrouwen die al moeder zijn. Maar het verdriet van een miskraam is niet minder omdat je al kinderen hebt. Het verdriet is exact hetzelfde dus dit is het laatste wat je dan tegen iemand mag zeggen!

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email