Baby’s hebben vanaf 5 maanden al bewustzijn
Voor iedereen die in de sprankelende ogen van een baby kijkt en zich afvraagt of er zich wat in dat dromerige hoofdje afspeelt, is er nu een antwoord. Nieuw onderzoek toont aan dat baby’s al vanaf de leeftijd van 5 maanden momenten van bewustzijn en geheugen kennen.
Al decennia lang zijn neurowetenschappers op zoek naar een onmiskenbaar signaal van bewustzijn in elektrische hersenactiviteit. Dergelijke signalen zouden kunnen bepalen of verdoofde volwassenen zich bewust zijn van hun omgeving en wanneer het bewustzijn begint bij baby’s.
Studies op volwassenen tonen een zeker patroon van hersenactiviteit. Wanneer je zintuigen iets waarnemen, zoals een bewegend object, worden de hersenen allereerst geactiveerd. Hierna wordt er een signaal afgegeven van de achterkant van de hersenen naar de prefrontale cortex, die het beeld lang genoeg in je geest houdt om het op te merken. Wetenschappers zien een piek in de hersenactiviteit wanneer de zintuigen iets ophalen, en een ander signaal, de “late slow wave,” wanneer de prefrontale cortex het bericht krijgt. Het gehele proces duurt minder dan een-derde van een seconde.
Onderzoekers in Frankrijk hebben zich afgevraagd of dit tweestaps patroon ook bij zuigelingen herkend kan worden. Hiertoe is de hersenactiviteit van meer dan 240 baby’s gemeten, waarvan de resultaten van 80 baby’s uiteindelijk bruikbaar waren in de leeftijden 5, 12 of 15 maanden. Deze baby’s kregen een foto van een gezicht op een scherm te zien gedurende een fractie van een seconde.
Cognitief neurowetenschapper Sid Kouider van CNRS, een Franse onderzoeksbureau, herkende bij baby’s vanaf 1 jaar een vergelijkbaar patroon van bewustzijn als bij volwassenen, wel was dit ongeveer drie keer trager dan bij volwassenen. Het team was verrast om te zien dat de baby’s van 5 maanden oud ook al een late slow wave lieten zien, hoewel het zwakker en meer uitgesponnen was dan bij de oudere baby’s. Het herkennen van de late slow wave kan wijzen op bewuste gedachte. De golf, feedback van de prefrontale cortex, suggereert dat het beeld kort wordt opgeslagen in het tijdelijke ‘werkgeheugen’ van de baby, waaruit het bewustzijn is samengesteld.
Kouider hoopt in nader onderzoek een verbinding te kunnen leggen tussen deze signalen van bewustzijn bij baby’s met leren en dan vooral taalontwikkeling. Nu wordt verondersteld dat baby’s heel snel leren en dat zij zich volledig bewust zijn van wat ze leren, maar wellicht is dat niet zo, stelt Kouider.