Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Pasgeboren baby’s en volwassen ervaren pijn op dezelfde wijze

Uit onderzoek van de Oxford University blijken pasgeboren baby’s en volwassenen blijken pijn op een vergelijkbare wijze te ervaren. Wel hebben baby’s een lagere pijngrens dan volwassen. Voor het onderzoek werden 10 pasgeboren baby’s zacht geprikt in hun voetjes tijdens hun slaap, zodat de baby’s door bleven slapen. Hierna werden de volwassenen dezelfde pijnprikkel gegeven.

Van de hersenen van de baby’s en de volwassenen werd een MRI-scan gemaakt die vervolgens werden vergeleken. Uit deze scans bleek dat de hersenen van de baby’s dezelfde reactie lieten zien op een zachte prik als de hersenen van volwassenen wanneer zij vier keer zo hard werden geprikt. “Baby’s kunnen ons natuurlijk niet aangeven welke pijn zij voelen en het is ook moeilijk om dat waar te nemen,” vertelt onderzoekster Rebeccah Slater. “Sommige mensen hebben ook de mening dat de hersenen van baby’s nog niet ver genoeg ontwikkeld zouden zijn om pijn daadwerkelijk te kunnen voelen en dat elke reactie die gegeven wordt enkel een reflex is. Ons onderzoek biedt voor het eerst duidelijk bewijs dat dat niet klopt.”

Het onderzoek belangrijke informatie bieden voor medisch personeel die pijnlijke medische ingrepen bij baby’s uitvoeren. Slater zegt hierover: “Duizenden baby’s in het Verenigd Koninkrijk ondergaan elke dag pijnlijke ingrepen, echter zijn er over het algemeen geen pijnmanagement-richtlijnen om doktoren hierbij te helpen. Ons onderzoek duidt erop dat baby’s niet alleen pijn ervaren, maar bovenal dat ze gevoeliger zijn voor pijn dan volwassenen. Hiermee moet rekening worden gehouden in het geven van pijnstilling.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email