Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Ouders willen geen gehoorzaam kind

baby_etenAlhoewel de roep naar een strengere opvoeding toeneemt, hebben ouders van nu minder de neiging te streven naar een gehoorzaam kind. Dit blijkt uit een opvoedonderzoek van de krant Trouw, die het onderzoek herhaalde wat het blad Ouders van Nu 30 jaar geleden uitvoerde. In het onderzoek staat centraal welke eigenschappen ouders belangrijk vinden voor hun kind en welke eigenschappen de ouders van de ouders belangrijk vonden, ten tijde dat zij hen opvoedden.

In de jaren ’80 bleken eigenschappen als gehoorzaamheid, bescheidenheid en ijverigheid te zijn weggevaagd. Deze eigenschappen waren tijden de anti-autoritaire jaren ’70 uit de mode waren geraakt. Ouders hadden liever dat hun kind mondig en zelfstandig was.

Het gehoorzame kind is nu nog steeds niet gewenst onder ouders. Hoewel  61 % van de ondervraagde ouders wel dat kinderen van nu door veel ouders te vrij worden gelaten. Maar deze uitspraak heeft dus meer betrekking op andermans kinderen die gehoorzamer zouden mogen zijn. Over de eigen kinderen en opvoeding zijn de meeste ouders erg tevreden. Slechts 10% van de ouders zou zelf graag strenger willen zijn, waar maar 17% van de ouders aangeeft het thuis lastig te hebben met het stellen en hanteren van regels en grenzen.

Als belangrijkste eigenschappen voor hun kinderen zeggen de ouders van nu dat eerlijkheid met stip op één staat. Hierna volgen rekening houden met anderen, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, behulpzaamheid, zelfstandigheid en openheid. Ook kritisch, zelfbewust en actief krijgen een hoge score.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email