Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Moedermelk bevordert de intelligentie van het kind

Borstvoeding bevordert de hersenontwikkeling van baby’s met maximaal. Kinderen die uitsluitend gevoed zijn met moedermelk gedurende minimaal drie maanden hebben maximaal 30% extra groei in de belangrijkste delen van de hersenen die taal, emotie en begrip controleren, zeggen wetenschappers.

De studie verzamelde gegevens van borstgevoede kinderen onder de vier jaar die duidelijk een voordeel kenden als het gaat om ontwikkeling van de hersenen.  Tegen de tijd dat de baby’s hun tweede verjaardag bereikten, werd er een waarneembaar verschil gezien in hun hersenstructuur.

De studie, uitgevoerd door de Brown University in de VS, werd uitgevoerd onder 133 baby’s die uit soortgelijke gezinnen kwamen. Met behulp van Magnetic Resonance Imaging (MRI) zijn hersenscans genomen van de baby’s die waren gevoed met een dieet van moedermelk in de vroegste stadia van hun ontwikkeling, en van degenen die gevoed werden met kunstvoeding. De scans toonden aan dat baby’s gevoed met moedermelk de snelste groei kenden in het weefsel met lange zenuwvezels die de verschillende delen van de hersenen gebruikt voor het leren koppelen.

Het team concludeerde dat hoe langer de baby’s werden gevoed met moedermelk des te meer ontwikkeld hun hersenen waren, vooral in de gebieden van de hersenen geassocieerd met beweging en coördinatie. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift NeuroImage en is niet het eerste onderzoek dat borstvoeding koppelt aan een verbeterde ontwikkeling van een kind. Wel zou het de eerste keer zijn dat MRI-scans worden gebruikt om de hersenen te vergelijken bij borstgevoede en niet-borstgevoede kinderen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email