Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

RIVM gaat twijfelende ouders beter voorlichten over belang vaccineren

Verpleegkundigen en artsen die werken binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen komend jaar een online cursus aangeboden, zodat ze nog meer te weten komen over de inhoud van de vaccins en het waarom achter het vaccinatieschema. Verder zullen er ook op termijn gesprekken ingepland gaan worden met bezorgde ouders.

Het aantal kinderen dat wordt gevaccineerd in Nederland is 95%. Het RIVM constateert echter al twee jaar achter elkaar dat dit percentage daalt met 0,5 procent. Of dat komt omdat ouders ‘kritisch’ zijn is onbekend. Wel valt op dat consultatiebureaus met meer ouders te maken krijgen die vragen hebben over de vaccinaties.

Achter de twijfel van ouders schuilt vaak een heel concrete zorg, geeft manager van het Rijksvaccinatieprogramma Hans van Vliet aan. “Bij de ene ouder is dat: ‘Krijgt mijn kind geen epilepsie?’ Bij de andere ouder: ‘Spuiten ze geen kwik in?’ of ‘Is mijn kind niet veel te jong voor al die prikken?’ Deze onderliggende vragen zijn heel goed te beantwoorden.

Wanneer je twijfelende ouders wilt blijven overtuigen van het belang van het vaccinatieprogramma is een brochure en een website onvoldoende. Beter is te bekijken welke vragen mensen hebben over het vaccinatieprogramma en zorgvuldig beantwoorden. Het is namelijk belangrijk dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk blijft. Ongeveer 90 procent moet meedoen, anders bestaat het risico van een uitbraak van een ernstige infectieziekte. Nog niet gevaccineerde kinderen kunnen dan besmet raken.

Recent was er veel discussie over wel of niet vaccineren nadat Pauline Bijster een blog schreef op Happinez.nl over dat ze twijfelde of ze haar vierde kind moest laten vaccineren. En ook van mening was dat haar vragen onvoldoende werden beantwoord door het consultatiebureau. Van Vliet hoopt met de nieuwe maatregelen dit te verbeteren.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email