Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Pasgeboren baby zou vitamine K injectie moeten krijgen

De Gezondheidsraad heeft demissionair minister Schippers het advies gegeven om pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen een injectie met vitamine K te geven. Met het advies hoopt de raad het aantal jaarlijkse bloedingen te verminderen. Borstgevoede baby’s krijgen vitamine K op dit moment oraal via druppeltjes binnen.

De Gezondheidsraad geeft echter aan dat het beter om vitamine K via injectie in het spierweefsel te doen, zodat pasgeborenen beter beter beschermd zijn tegen eventuele bloedingen die nare gevolgen kunnen hebben. Borstgevoede baby’s nemen de vitamine minder goed op en lopen zodoende een groter risico op bloedingen. Een verhoging van de orale dosis in 2011 heeft niet geleid tot minder bloedingen, en daarom adviseert de Gezondheidsraad nu een injectie van één milligram vitamine K voor pasgeboren borstgevoede baby’s.

De Gezondheidsraad begrijpt dat er ouders zijn die hun kinderen niet willen laten injecteren en adviseert deze ouders om hun kind driemaal daags oraal twee milligram vitamine K te geven. Dit zou dan direct na de geboorte moeten plaatsvinden, na vier tot zes dagen en na vier tot zes weken.

Voor pasgeboren baby’s die flesvoeding krijgen is de huidige orale toediening van vitamine K voldoende omdat de vitamine ook in kunstvoeding zit. Er verandert dus niets voor baby’s die vanaf het begin flesvoeding krijgen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email