Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Schildklierklachten verhoogt de kans op zwangerschapscomplicaties

De conditie van de schildklier kan risico’s met zich meebrengen voor zwangere vrouwen en hun baby’s. Problemen aan de schildklier kunnen gewoonlijk gemakkelijk gecontroleerd worden door dagelijks de juiste medicatie te gebruiken en hormoontherapie toe te passen. Echter, zijn de risico’s van lage of hoge schildklierhormoonniveaus sterker aanwezig tijdens een zwangerschap.Uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism blijkt dat het risico op complicaties gedurende de zwangerschap hoger wordt voor zowel vrouwen met een traag werkende schildklier of hypothyreoïdie, en als vrouwen met een overactieve schildklier of hyperthyreoïdie. Met behulp van gegevens van 223.512 zwangerschappen, kwamen de onderzoekers tot deze ontdekking. Het is daarom van groot belang om tijdens de zwangerschap een aandoening aan de schildklier nauwgezet te monitoren en te behandelen.

In de Verenigde Staten, hebben minstens 80.000 zwangere vrouwen elk jaar schildklierklachten aldus de hoofdauteur van de studie, Dr Tuija Männistö. Normaal gesproken krijg je met een tekort aan schildklierhormoon het synthetische hormoon levothyroxine toegediend om dat aan te vullen. Er treden echter wijzigingen op in de aanmaak van schildklierhormonen tijdens de zwangerschap van vrouwen. De onderzoekers concludeerden dat tot 60 procent van de vrouwen behandeld met levothyroxine verhoogde niveaus van thyrotropine, hetgeen een schildklier-stimulerend hormoon betreft. Dit wijst op de behoefte aan maatwerk aanpassingen in de behandeling van zwangere vrouwen met schildklierklachten. Volgens de studie zou een slechte controle van hyperthyreoïdie, een teveel aan schildklierhormonen, tijdens de zwangerschap leiden tot een verhoogd risico op een miskraam en doodgeboorte.

De onderzoekers geven aan dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de verbetering van de behandeling van schildklier aandoeningen en de relatie die er zou bestaan met een zwangerschap. De gegevens uit dit onderzoek suggereren volgens hen ofwel dat er een behoefte bestaat aan betere behandeling van schildklierziekten tijdens de zwangerschap owel dat er mogelijk een intrinsiek aspect van schildklierziekte zwangerschapscomplicaties veroorzaakt.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email