Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwangerschap verandert hersenen moeder

De hersenen van aanstaande moeders veranderen tijdens de eerste zwangerschap ingrijpend. Terwijl hun buik groeit, krimpt de grijze stof in verschillende hersengebieden. Deze zijn belangrijk voor het inlevingsvermogen in de gedachten en emoties van andere mensen. De onderzoekers die erover publiceerden in Nature Neuroscience melden dat kleinere hersenen niet noodzakelijkerwijs minder goed werken – wellicht juist beter. De breinveranderingen zijn voor en na de eerste zwangerschap gemeten. Ze blijven tot minstens twee jaar na de bevalling bestaan.

Hormonen
Tijdens de zwangerschap wordt het lichaam van de vrouw overspoelt met een enorme hormonenvloed. De hoeveelheid oestrogeen die door een zwanger lijf giert is even groot is als de hoeveelheid die het lijf van een kinderloze vrouw in haar hele leven ervaart.

De onderzoekers maakten hersenscans van 25 vrouwen die van plan waren om voor de eerste keer zwanger te worden en scanden deze opnieuw na de zwangerschap. De hersens van de jonge moeders vertoonden opvallende veranderingen. Die wijzigingen waren zo duidelijk dat een patronen-analyserend computerprogramma kon aanwijzen welke breinscans van jonge moeders waren en welke van kinderloze vrouwen. Lees meer op nrc.nl.

 

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email