Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Geluksgevoel bij eerste kind bepalend voor de komst van tweede kind

Geluksgevoel van ouders is bepalend voor het krijgen van een tweede kind.

De kans dat een stel besluit tot de komst van een tweede kindje blijkt een sterke relatie te hebben met het geluksgevoel dat de ouders ervaren bij hun eerste kind. Wetenschappers van het Max Planck Institute for Demographic Research deden hier onderzoek naar en kwamen tot deze op basis van gegevens van 20.000 Duitsers. De betrokkenen in het onderzoek werden elk jaar gevraagd hoe tevreden ze waren met hun leven (op een schaal van 0 tot 10).

Wanneer ouders een waar geluksgevoel hadden in het eerste jaar na de geboorte van hun eerste kind, kon dit gebruik worden om een voorspelling te doen over de komst van een volgend kind. Die kans daalde op het moment dat ouders dit geluksgevoel minder voelden. Dit was met name het geval bij ouders die ouder en hoogopgeleid waren.

Een afname in geluk na de geboorte van het eerste kindje spreekt wellicht niet iedereen tot de verbeelding. Menigeen spreekt immers over een roze wolk waar je als jonge ouder mee te maken zou krijgen. Dat veel ouders zich vaak minder gelukkig voelen nadat zij voor het eerst ouder worden is een taboe stellen de onderzoekers. De gemiddelde vader ziet zijn geluksgevoel echter 1.4 punten dalen na de geboorte van het eerste kind. Slechts iets minder dan 30% van de onderzochte personen zag zijn/haar geluksgevoel na de geboorte van het eerste kind niet afnemen. En meer dan een derde van de proefpersonen zag het geluksgevoel op een schaal van nul tot tien met twee of meer punten dalen. Dit betreft een sterke daling is in vergelijking met de daling in het geluksgevoel die ervaren wordt na een scheiding (min 0,6 punten) en de dood van de partner of werkeloosheid (beiden 1 punt).

Slechts 58 van de 100 stellen die hun geluksgevoel drie punten of meer zagen dalen, besloten binnen tien jaar nog een tweede kind te krijgen. Waar 66 van de 100 ouders die hun geluksgevoel niet zagen dalen na de geboorte van het eerste uiteindelijk een tweede kregen.

Vooral bij ouders die dertig jaar of ouder waren en hoogopgeleid waren was het geluksgevoel erg bepalend in de besluitvorming. “Ouders die wat ouder en hoger opgeleid zijn, zijn meer geneigd hun gezinsplanning af te stemmen op eerdere ervaringen.” stelt onderzoeker Mikko Myrskylä. Het onderzoek kan mogelijk een verklaring zijn waarom de meeste Duitse stellen zeggen dat ze twee kinderen willen, maar het geboortecijfer onder de 1,5 kind per vrouw blijft hangen.

De onderzoekers hebben geen onderzoek gedaan naar de achtergrond waarom het geluksgevoel bij ouders daalt, maar hebben hierbij wel ideeën. “Over het algemeen klagen jonge ouders over weinig slaap, relatiestress en het verliezen van hun vrijheid en controle over het eigen leven.” Ook het vinden van de juiste balans tussen gezin en werk of een zware bevalling kunnen een rol spelen. De onderzoekers benadrukken niet te willen concluderen dat kinderen ongelukkig maken. “Over het algemeen en op lange termijn zorgt het hebben van twee kinderen – ondanks een eventueel minder gelukkig gevoel na de geboorte van de eerste – juist voor een groter geluksgevoel.”

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email