Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Groepssessie bij verloskundige positief effect op bevalling

Groepssessies voor zwangere vrouwen bij de verloskundige blijken volgens een onderzoek van TNO een positief effect te hebben op de bevalling. Sinds 2012 kunnen vrouwen in Nederland ervoor kiezen om in een groep behandeld te worden. Het groepsaspect zorgt ervoor zorgt dat vrouwen de bevalling beter doorlopen dan wanneer ze alleen behandeld worden door de verloskundige.

De zwangere vrouwen die in een groep behandeld worden blijken tijdens de bevalling minder vaak medicijnen nodig te hebben voor wee├źnopwekking, hebben minder pijnbestrijding nodig. Daarbij geven ze na de bevalling vaker borstvoeding. Verder worden vrouwen die al een kind hebben minder vaak doorverwezen naar een gynaecoloog. Volgens de onderzoekers is de belangrijkste reden dat vrouwen tijdens de groepssessies steun ondervinden van de andere vrouwen onderling.

In het onderzoek van TNO werden 600 vrouwen meegenomen die in een groep behandeld werden tegen 1600 vrouwen die individueel behandeld werden bij de verloskundige. Het is nog niet bij alle verloskundigen mogelijk om aan groepssessies deel te nemen. Niet elke praktijk is ervan overtuigd, vooral omdat het veel tijd vraagt van verloskundigen. De kosten zijn hoger van een sessie in vergelijking met een individuele behandeling. Per sessie zijn er namelijk een verloskundige en een begeleider nodig.

Volgens het TNO zijn de kosten een risico voor het voortbestaan van groepszorg. Verloskundigen moeten nu extra kosten maken, terwijl zorgverzekeraars hiervan profiteren door de effecten van lagere kosten bij de bevalling. Zorgverzekeraars zouden hier wat aan moeten doen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email