Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Kind ontwikkelt ontwikkelingsachterstand als gevolg van geluidsoverlast

Uit recent Duits onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in een lawaaierige omgeving een ontwikkelingsachterstand kunnen oplopen. Het onderzoek is aanleiding voor het RIVM gaat om ook het effect van geluidsoverlast op de ontwikkeling van Nederlandse kinderen te onderzoeken.

Uit het Duitse onderzoek blijkt dat vijfjarigen die slapen met het geluid van verkeer op de achtergrond een slechtere nachtrust hebben en daardoor een ontwikkelingsachterstand van ongeveer drie maanden oplopen. Het RIVM wil vergelijkbaar onderzoek uitvoeren onder een grote groep kinderen.

“We bereiden een zeer omvangrijk onderzoek voor onder duizenden kinderen vanaf de zwangerschap. We volgen ze tot volwassen leeftijd, om de langetermijneffecten te kunnen meten”, zegt Irene van Kamp, van het RIVM.

De Duitse onderzoekers concludeerden dat de leerachterstand die jonge kinderen oplopen op latere leeftijd lastig is in te halen, met name wanneer deze kinderen in een drukke omgeving blijven wonen. Kinderen die in drukke stedelijke gebieden wonen kampen met motorische achterstanden en scoren minder goed op taal en rekenen dan kinderen die in een rustigere omgeving wonen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email