Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Lachgas nieuwe pijnbestrijding tijdens de bevalling

Op verschillende bevallocaties in Nederland wordt er momenteel lachgas gebruikt als pijnbestrijding.

Wat is lachgas

Lachgas is een mengsel van distikstofoxide (=lachgas) en zuurstof wat je tijdens het bevallen kunt inademen. Lachgas wordt al circa 200 jaar in de anesthesie gebruikt omdat het mogelijk effect heeft op de zenuwgeleiding van de pijnsignalen naar de hersenen. In Nederland is lachgas een tijd minder populair geweest, omdat ten onrechte werd aangenomen dat het een ongunstig effect heeft op de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder van hulpverleners.

Wat is het effect van lachgas

Lachgas maakt je wat doezelig wordt en geeft je een ontspannen gevoel. Omdat lachgas de aanmaak van lichaamseigen pijnstilling (endorfine) stimuleert, voel je de scherpste pijn niet meer en ben je beter in staat je weeën op te vangen. Het belangrijkste voordeel van lachgas is dat het geen invloed heeft op het verloop van de bevalling of effecten heeft op je kindje. Omdat sommige vrouwen blij worden van het gas, wordt het “lachgas” genoemd.

Wat de exacte werking is van lachgas, is nog niet helemaal duidelijk, maar door het veelvuldige gebruik in landen om ons heen is wel bekend dat het een goede manier kan zijn om als pijnbehandeling ingezet te worden tijdens de weeën. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen tijdens de bevalling minder pijn hebben en bij meer dan 50% van de vrouwen is geen aanvullende pijnbehandeling meer nodig.

Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijn bij een bevalling hoort erbij en normaal. Bijna alle vrouwen voelen pijn tijdens de ontsluitingsweeën en de uitdrijvingsweeën die er, in combinatie met het persen ervoor zorgen dat de baby geboren wordt. Over het algemeen neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Het komt vaak voor dat vrouwen de pijn onverdraaglijk vinden, mede als gevolg van uitputting, angst of spanning. Als een warme douche of bad, massage of een andere houding dan niet meer helpen, kan lachgas uitkomst bieden. Waar je voor andere vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling een verwijzing nodig hebt naar de gynaecoloog in het ziekenhuis, kun je lachgas krijgen in samenspraak met je verloskundige als je een verder ongecompliceerde bevalling hebt.

De achtergrond hiervan is dat andere vormen van pijnbehandeling zoals epidurale pijnbehandeling (ruggenprik), pethidine (injectie met morfine) en remifentanil (infuuspompje met morfine) ook een effect zouden kunnen hebben op de baby. Daarom moet altijd eerst de conditie van de baby gecontroleerd worden met behulp van een hartfilmpje.

Wanneer mag je lachgas gebruiken tijdens de bevalling

Lachgas mag op elk moment tijdens je ontsluiting gegeven worden, maar je moet wel even weg zijn met de ontsluiting. Tijdens het persen mag je geen gebruik meer maken van lachgas, zodat je je volledig kunt concentreren op het persen.

Wanneer mag je geen lachgas gebruiken

Als je een medische urgentie hebt om in het ziekenhuis te bevallen onder leiding van de klinische verloskundige of gynaecoloog, dan mag je geen lachgas gebruiken. Maar enkel gebruikmaken van de andere vormen van pijnbestrijding. Verder mogen vrouwen met een vitamine B12 deficiëntie of een recente oor- of oogoperatie waarbij gasinjecties zijn gebruikt geen lachgas gebruiken.

Hoe gebruik je lachgas en wat zijn eventuele bijwerkingen

Lachgas kun je zelf toedienen met behulp van een masker. Over het algemeen werkt lachgas het beste wanneer je start met het nemen van (diepe) teugen als een wee begint. Om ervoor te zorgen dat de concentratie lachgas in de verloskamer zo laag mogelijk blijft en de mensen om je heen vrijwel geen lachgas binnenkrijgen, draag je een masker die uitgeademde lachgas wegzuigt.  Er kunnen bijwerkingen voorkomen als misselijkheid en braken, duizeligheid en een uitgelaten stemming.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email