Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Moet ik mijn kind peutermelk geven om vitaminetekort te voorkomen?

Volgens kinderartsen van het Juliana Kinderziekenhuis, AMC, VUmc en Erasmus MC zouden baby’s en peuters minimaal 150 milliliter peutermelk moeten drinken. Dit zou mogelijke schade aan botten en hersenen voorkomen.

Het advies volgt na een onderzoek van de artsen onder ruim driehonderd peuters in Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland. Kinderen die koemelk dronken in het onderzoek bleken vaker last te hebben van een ijzertekort en vitamine D-tekort dan kinderen die peutermelk blijven drinken.

Verrijkte voeding

Een tekort aan vitamine D in de belangrijkste groeifase van een kind kan leiden tot een verstoorde botgroei en verminderde afweer. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld oorontstekingen ontstaan. Verrijkte voeding is nodig om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen om deze risico’s te voorkomen. Omdat kleine kinderen groenten, vlees of vis nog niet altijd lekker vinden, raden artsen peutermelk aan omdat daar voldoende bouwstoffen in zitten.

 

Voedingscentrum vindt peutermelk schijnoplossing

Het Nederlandse Voedingscentrum is het niet eens met het advies van de kinderartsen. Kinderen vanaf één jaar kunnen volgens het Voedingscentrum gewoon overstappen op gewone koemelk. Melkproducten zijn vooral van belang voor de calcium en de vitamines B2 en B12. Twee bekers van 150 ml is genoeg voor een kind tot 4 jaar. Dat kan halfvolle koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of een plantaardige vervanger op basis van soja is mogelijk.

Verrijkte peutermelk drinken is volgens het Voedingscentrum een schijnoplossing. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum zegt hierover. “Wij zien liever dat ouders hun kinderen zo vroeg mogelijk gezond leren eten. Hiermee wordt bedoeld: groenten en fruit, maar ook volkoren granen, vlees en vette vis. Het is te gemakzuchtig om met verrijkte peutermelk maar mogelijke tekorten te voorkomen, Natuurlijk kan het soms moeilijk zijn om je kinderen gezond te laten eten maar de kans dat hij of zij later gezond en gevarieerd eet is veel groter wanneer je kind zo jong mogelijk leert verschillende smaken en structuren te eten. En daar hoort af en toe bij dat de spinazie tegen het plafond belandt.”

Vitamine d

Wat tot slot erg belangrijk is voor ouders om te weten, is dat een vitamine D supplement geven wel echt tekorten voorkomt. Kinderen tot 4 jaar wordt geadviseerd om elke dag 10 microgram vitamine D in de vorm van druppels of een tabletje te geven. Een tekort aan vitamine D kan ernstige klachten veroorzaken bij kinderen zoals afwijkingen aan het skelet.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email