Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Mythe ‘eten voor twee’ leidt tot excessieve gewichttoename zwangere vrouwen

weegschaal2Het gezegde dat een zwangere vrouw zou moeten ‘eten voor twee’ is een mythe die lijkt te hebben bijgedragen aan een hoge mate van overmatige gewichtstoename bij vrouwen. Dit is de conclusie uit een studie onder zwangere vrouwen in Australië, Nieuw Zeeland en Ierland. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt tijdens de eerste zwangerschap te maken kregen met overgewicht. Juist de laag risico vrouwen met een gezond gewicht voor de zwangerschap blijken te maken te krijgen met excessieve gewichtstoename.

In vergelijking met de 17% van de vrouwen in de studie die een normale gewichtstoename kenden, had de groep met een overmatige gewichtstoename groep vaker te maken met een keizersnede geboorte en grote baby’s. Overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan verder het risico op het ontwikkelen zwangerschapgerelateerde diabetes, een hoge bloeddruk en de in potentie fatale aandoening zwangerschapsvergiftiging verhogen. Zwangerschapgerelateerde diabetes – die verdwijnt na de baby is geboren – leidt tot een kans van 50% op het ontwikkelen van type 2 diabetes – die van permanente aard is-.

De overtollige kilo’s die vrouwen tijdens de zwangerschap aankomen, zij na de gebooorte moeilijk af te komen. Het wijd verspreiden van de mythe om te ‘eten voor twee’ tijdens de zwangerschap moet dus snel worden ingeperkt. De onderzoekers benadrukken dat in de eerste 12 weken van de zwangerschap geen extra voeding nodig is, en enkel in de periode erna in beperkte mate extra energie nodig is. Hiervoor is echter maar een klein beetje extra voedsel nodig, een sneetje volkoren brood of twee appels per dag extra is al voldoende.

Een vrouw die op een gezond gewicht heeft voor haar lengte mag tijdens de zwangerschap maximaal tussen de 11 en 16 kilo aankomen indien zij zwanger is van één baby. Dit gewicht bestaat uit de foetus, een grotere baarmoeder en borsten, een placenta, vruchtwater en bloed en vet. Vrouwen die weinig wegen mogen wat meer aankomen, waar vrouwen die last hebben van overgewicht juist minder mogen aankomen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email