Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Waar let ik op bij het kopen van een bakfiets?

Kiezen voor een bakfiets

Steeds meer ouders kiezen ervoor om een bakfiets aan te schaffen. Er zijn meerdere redenen waarom bakfietsen zo populair zijn. Ten eerste hebben veel gezinnen geen auto, of slechts één auto die de andere ouder gebruikt om naar het werk te gaan. Ook is het een voordeel dat je naast oudere kinderen ook je baby in de bakfiets vervoeren. Je baby kan mee in de Maxi Cosi die wordt vastgemaakt in een speciale drager of schelp.

Bakfietsen worden verder erg praktisch gevonden, omdat je naast je eigen kinderen, ook vriendjes of vriendinnetjes mee kunt vervoeren of een zware boodschappentas. Ook is de bakfiets een oplossing voor ouders die in de grotere steden wonen en te maken hebben met druk verkeer en het daarom (nog) niet prettig vinden hun kleine kinderen zelfstandig te laten fietsen.

Kooptips voor een bakfiets

Om ervoor te zorgen dat je een bakfiets aanschaft die bij je past zijn hieronder een aantal kooptips voor je op een rijtje gezet bij de aanschaf hiervan:

 • Maak een keuze tussen een tweewielbakfiets of een driewielbakfiets.
  • Een (verlengde) tweewielbakfiets is geschikt om maximaal 3 kinderen te vervoeren in de bak. Je kunt in een tweewielbakfiets minder meenemen dan in een driewielbakfiets, omdat de bak een stuk kleiner is. Voordeel is echter dat een tweewielbakfiets comfortabeler rijdt. De keuze voor een tweewieler is zodoende sneller gemaakt wanneer je op dagelijkse basis met de bakfiets moet fietsen en met langere afstanden te maken hebt. Een tweewieler is wendbaarder, ook lijkt het fietsen meer op normaal fietsen in vergelijking met een driewielbakfiets. Vooral als je nadat je je kinderen hebt weggebracht naar de kinderopvang of school en nog door moet naar je werk, is comfortabel fietsen verder ook een pré. Tot slot is de afmeting van de tweewielbakfiets een voordeel. Hij is smaller dan een driewielbakfiets en kan daardoor makkelijker door een tuinhekje of in een schuur gereden worden.
  • Een driewielbakfiets is geschikt om met gemak 4 kinderen mee te nemen. De bak heeft veel ruimte voor de kinderen en ernaast nog ruimte om andere spullen mee te nemen. Wel wordt geadviseerd een driewielbakfiets pas te gebruiken vanaf 2 of 3 kinderen of simpelweg  meer ruimte nodig hebt dan in de tweewielbakfiets. Hoewel een driewielbakfiets wat minder comfortabel is met fietsen door het derde wiel wat extra wrijving geeft, is het wel een prettig model wanneer je in een drukke stad woont, waar je geregeld moet stoppen in het verkeer. Bij een driewielbakfiets kun je namelijk blijven zitten op het zadel en hoef je niet zoals bij de tweewielbakfiets het gewicht in de bak op te vangen. Dat kan je een rustig gevoel geven. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een driewielbakfiets niet per definitie stabieler dan een tweewielbakfiets. Veel ouders rijden op een tweewielbakfiets gemakkelijker omdat het fietsen lijkt op fietsen op een normale fiets. Een driewielbakfiets heeft daarentegen een heel ander mechanisme met 2 wielen naast elkaar. Wanneer de weg niet recht of egaal is, zal de driewielbakfiets ook een beetje schuin gaan, waar je dat bij een tweewielbakfiets niet zult merken. Dit is echter meer een kwestie van gewenning.
 • Maak een keuze tussen wel of geen elektrische bakfiets. Steeds meer bakfietsen zijn verkrijgbaar in een elektrische variant, maar liefst 15% van alle verkochte bakfietsen wordt er ook gekozen voor een elektrische fiets. Een bakfiets met elektrische ondersteuning is heel prettig bij lange stukken, bij veel gewicht, heuveltjes of wind tegen. Dit betekent niet dat een bakfiets zonder elektrische ondersteuning te zwaar fietst, want dat was enkele jaren geleden wellicht het geval maar tegenwoordig niet meer. Wel fietst een elektrische bakfiets een stuk comfortabeler. Uiteraard is een bakfiets met elektrische ondersteuning wel een stuk duurder.
 • Maak een keuze tussen de drie prijsklassen van de bakfiets. Grofweg heb je 3 soorten bakfietsen. Voor welke klasse je kiest hangt af van hoe en in welke mate je de bakfiets zult gaan gebruiken. Ben je er dagelijks mee op pad, moet hij veel gewicht dragen en staat hij altijd buiten, dan is het verstand niet voor een budget bakfiets te kiezen:
  • de budget klasse bakfietsen: ca. EUR 1000,-, minder geschikt voor dagelijks gebruik, wat beperkter qua ruimte en gewicht dat de fiets aankan, minder opties (bv 1 kleur) en een minder mooie afwerking. Ilse is bijvoorbeeld een merk in de budget klasse bakfietsen;
  • de middenklasse bakfietsen: ca. EUR 1500,- voor tweewieler, ca EUR 1800,- voor driewieler, voor dagelijks gebruik, kunnen goed buiten staan, heeft meer ruimte en kan meer gewicht aan. Gazelle, Cangoo, Bakfiets,nl, Babboe, Troy, de Fietsfabriek en Johny Loco zijn bijvoorbeeld merken in de middenklasse bakfietsen;
  • luxe klasse bakfietsen: EUR 3000,- en duurder, uitgebreide opties, lichtgewicht en design vormgeving, veel ruimte en kan veel gewicht. De Winther, Riese & Müller en Urban Arrow zijn bijvoorbeeld merken in de luxe klasse bakfietsen.

Bekende merken bakfiets

Wil je weten welke merken bakfietsen er zijn en waar deze merken voor staan? Hieronder vind je een overzicht van een aantal van deze bekende merken:

 • Gazelle: Gazelle heeft de zogenaamde Cabby bakfiets in de aanbieding die in de zogenaamde middenklasse bakfietsen valt wat betreft budget en kwaliteit. De bakfiets is redelijk robuust en je kunt er drie kinderen mee vervoeren. Dankzij de stuurblokkering kun je de bakfiets stabiel houden. De bakfiets van Gazelle is verder lichtgewicht wat de Cabby wendbaar maakt en je een lage weerstand voelt tijdens het fietsen. In tegenstelling tot andere bakfietsen kun je, op het moment dat je niet met je kinderen fietst, ervoor kiezen de bak in te klappen en te verwijderen, zodat je nog makkelijker verder rijdt.
 • Bakfiets.nl: Bakfiets.nl is een bekend en populair bakfietsmerk en valt in de zogenaamde middenklasse bakfietsen wat betreft budget en kwaliteit. Bakfiets.nl is veruit de meest verkocht bakfiets van Nederland. Bakfiets.nl is marktleider in Nederland en iedereen is wel bekend met dit merk bakfiets. Met name de Cargo Bike Bakfiets.nl wordt veel verkocht, mede omdat hij vaak goed uit de tests komt. Zo is dit model bijvoorbeeld als beste uit de test gekomen bij het tv-programma KASSA. De bakfiets wordt als veilig ervaren, de standaard als gebruikersvriendelijk en ook is het een voordeel dat het frame niet roest dus de fiets goed buiten gezet kan worden.
 • Troy: Troy is een jonger en minder bekend bakfietsmerk en valt in de zogenaamde middenklasse bakfietsen wat betreft budget en kwaliteit. De bakfietsen van Troy zijn er in verschillende soorten en maten. Tevens worden de modellen zowel met als zonder elektrische ondersteuning aangeboden.
 • Cangoo: Cangoo is een prima bakfietsmerk en valt in de ook in de middenklasse bakfietsen wat betreft budget en kwaliteit. De Cangoo bakfiets is een compacte, wendbare bakfiets die net zo licht fietst als een gewone fiets en daarom comfortabel is bij wat langere afstanden. De Cangoo bakfiets heeft een stevige standaard en is verkrijgbaar is verschillende hippe kleuren.
 • Riese & Müller: Riese & Müller is een design bakfietsmerk en valt in de zogenaamde luxe klasse bakfietsen wat betreft budget en kwaliteit. Riese & Müller biedt zeer geavanceerde en comfortable bakfietsen. De bak is belastbaar tot wel 100 kilogram en er zijn diverse uitbereidingsmogelijkheden op het gebied van bakken, tassen, stoeltjes enz. Door de krachtbron van de Bosch motor rijdt de fiets, zelfs met volle bepakking, uitstekend en vervoert van alles met het grootste gemak. Deze aandrijving geeft op elke moment de gewenste ondersteuning.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email