Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Opgroeien zonder vader gebeurt vaker, echter niet persé slecht voor kind

In toenemende groeien kinderen op in een gezin zonder vader.

Uit onderzoek blijkt dat dit echter niet persé slecht hoeft te zijn voor het kind in kwestie.

Toch klinkt het best verdrietig dat mama de volledige invulling doet van de opvoeding: van voorlezen bij het slapengaan tot meegaan naar voetbalwedstrijden en ravotten. Vaak lezen we ook dat een vader zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Een kind zonder vader zou daar dan toch last van moeten krijgen op korte of langere termijn?

Een vader is absoluut van waarde, geeft hoogleraar vaderschap Renske Keizer aan. Keizer is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Haar  onderzoek toont aan dat vaders en moeders op een andere manier opvoeden. Vaders ravotten over het algemeen meer en verleggen de grenzen van een kind. Een kind leert op die manier zo wat is toegestaan en wat niet en leert daardoor ook beter emoties van anderen en de eigen emoties kennen.

Dat vaders een andere opvoedstijl hebben dan een moeder, betekent echter niet dat het ontbreken ervan een gemis met schadelijke gevolgen hoeft te zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat er geen of nauwelijks verschillen zijn tussen kinderen die opgroeien bij een vader en moeder of kinderen met lesbische moeders. In de adolescentie scoren deze kinderen ten aanzien van twee aspecten zelfs beter: hun zelfwaardering is hoger en zij vertonen minder problematisch gedrag, zoals agressie. De exacte oorzaak hiervan is nog niet duidelijk en vraagt nader onderzoek nodig. Gespeculeerd wordt vooralsnog dat deze ouders heel bewust voor hun kinderen hebben gekozen.

Het ontbreken van een vader in het leven van een kind hoeft dus niet verkeerd uit te pakken. Wel is het goed vanwege hun specifieke stijl van opvoeden een mannelijk rolmodel in de buurt te hebben om hieraan invulling te geven. Hoe belangrijk dat nu echter echt is, wordt verschillend over gedacht.

Henny Bos, hoofddocent en onderzoeker pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam gelooft niet dat de sekse van de ouders ertoe doet omdat iedereen vrouwelijke en mannelijke eigenschappen in zich draagt. En hoewel moeders het bijvoorbeeld wellicht minder in zich hebben om grenzen te stellen dan vaders, zijn zij hier prima toe in staat, Veel meer van belang is volgens Bos dat een ouder aandacht besteedt aan alle belangrijke aspecten bij de opvoeding, zowel gekeken naar de emotionele als de sociale ontwikkeling van een kind.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email