Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Vaginale echo kan moment bevalling voorspellen

Een vaginale echo kan de sluiting van de baarmoederhals opmeten en is daarmee een redelijk betrouwbare voorspeller voor wanneer een bijna aanstaande, spontane bevalling zich zal aandienen.

Op het moment dat de baarmoederhals van een hoogzwangere vrouw over minder dan 1 centimeter lengte is gesloten, dan zal de vrouw in 6 van de 7 gevallen binnen een week bevallen. Als de baarmoederhals verder gesloten is neemt die kans op een spoedige bevalling snel af. Het gaat hierbij niet om de ontsluiting (dit is de opening van de baarmoedermond die de verloskundige meet als de bevalling bijna start of al gestart is). Wat hier wel wordt gemeten is de lengte waarover de baarmoederhals nog dicht is.

Een vaginale echo waarbij de sluiting van de baarmoederhals wordt gemeten, is daarmee een redelijk goede voorspeller voor wanneer een hoogzwangere vrouw zal bevallen. Een dergelijke echo kan vrouwen die ruim 37 weken zwanger zijn geruststellen en beter voorbereiden op wat komen gaat menen Italiaanse en Amerikaanse gynaecologen in hun publicatie hierover in het Britse gynaecologietijdschrift BJOG.

Een voorspellende echo aan het eind van een zwangerschap is in Nederland bijzonder ongebruikelijk. Eigenlijk wordt de echo in Nederland enkel gedaan indien er sprake is van een risico op een te vroege bevalling, of als een bevalling uitblijft tot na de 40-ste week. Een gynaecoloog gebruikt de echo in deze gevallen om te beoordelen of het inleiden van de bevalling met medicijnen succesvol zal zijn.

In Nederland wordt aan het begin van de zwangerschap de vermoedelijke uitgerekende datum berekend, namelijk 40 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Vervolgens is de grootte van de foetus bij de eerste termijnecho er om te bepalen of deze voorspelling juist is of nog leidt tot een correctie. Toch bevalt maar een derde van de zwangeren daadwerkelijk in de 40-ste week. Daarbij bevalt slechts 1 op de 25 à 30 zwangere vrouwen daadwerkelijk op de uitgerekende dag. Vanaf de 37-ste week beoordeelt de verloskundige door te voelen de kans op een spoedige bevalling aan de hand van de positie van het kind in de baarmoeder en de stugheid van de baarmoedermond.

Helaas is de nauwkeurigheid van het voorspellende vermogen van de verloskundige nog niet vergeleken met de nauwkeurigheid van de voorspellende waarde van een vaginale echo, geven de onderzoekers aan.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email