Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Voor het eerst baby van drie ouders geboren

In New York is de eerste baby geboren die voortkomt uit het dna van drie ouders: twee moeders en een vader. Het jongetje werd in april van dit jaar geboren en heet Abrahim Hassan. De geboorte van de baby werd bekendgemaakt door wetenschapstijdschrift New Scientist.

Het gebruik van dna van drie ouders was nodig omdat de moeder van de baby een erfelijke ziekte heeft en hierdoor geen gezonde kinderen kon krijgen. Zij kreeg hierdoor vier miskramen en twee ernstig gehandicapte kinderen, die op jonge leeftijd overleden. Door de eicel van de moeder werd gemengd met een tweede eicel van een donor werd de ziekte ongedaan gemaakt.

De techniek die gebruikt is om deze baby te verwekken mag alleen toegepast worden in Groot-Brittannië en is bedoeld om zeldzame, ernstige erfelijke ziektes te voorkomen.

De moeder van baby Abrahim heeft een dna-afwijking in haar mitochondriën, kleine energiefabriekjes die los rond drijven in de cel. De tweede eicel van een andere vrouw bevatte gezonde mitochondriën. Laboranten transplanteerden vervolgens de kern uit de eicel van de moeder naar deze donor-eicel waarna de gemengde eicel werd bevrucht en bij de moeder ingebracht.

Omdat mitochondriën maar een honderdste procent van het erfelijk materiaal bevatten, zal de baby niet op alle drie de ouders lijken. Het grootste deel van het dna is afkomstig van de moeder en wordt niet aangepast.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email