Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Vroeggeboorte heeft geen negatief effect op hechting

Tussen ouders en hun te vroeg geboren baby bestaan vaak hechtingsproblemen.

Deze problemen blijken echter niet te ontstaan door negatieve emoties en stress rond de vroeggeboorte, maar door een negatieve waarneming van ouders.

Dit is de conclusie van het onderzoek waarmee Hannah Hoffenkamp op 4 september promoveert aan de Tilburg University. Een verhoogd risico op gedrags- en hechtingsproblemen blijkt vaak voor te komen bij ouders met onrealistische verwachtingen van de ontwikkeling van hun vroeggeboren kind, kwam Hoffenkamp achter in haar onderzoek. Hun waarneming is vaak negatief, ook ervaren zij weinig sociale steun.

Hoffenkamp deed verder onderzoek naar het gebruik van Video Interactie Begeleiding (VIB) onder ouders van 75 matig prematuur en 75 extreem prematuur geboren kinderen in acht ziekenhuizen. In de eerste week bevordert VIB sensitief gedrag en vermindert het afstandelijk gedrag van ouders van prematuur geboren kinderen. Na twee sessies was een gedragsverbetering te zien bij zowel moeders als vaders. Het effect was echter van korte duur, omdat het na drie weken al afnam. Vooral bij moeders die de geboorte als traumatisch hadden ervaren, werd een kortdurende, grote gedragsverandering vastgesteld.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email